Ångbåten Gurli på Ångermanälven med Svanös nedlagda fabrik i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ångbåten Gurli på väg norrut i Ångermanälven med Svanös nedlagda sulfitfabrik i bakgrunden. Se ett klipp ur SVT-programmet ”Ådalsprofiler” från 1974 som tar upp industridöden längs Ångermanlands kust. Foto: arkiv

Från arkivet: Fabriksdöden i Ådalen under 1960- och 70-talen

Uppdaterad
Publicerad

Framtidstron spirar inom träindustrin i Ådalen igen – annat var det under 1960- och 70-talen då fabrik efter fabrik i området lades ner.

Se ett utdrag ur SVT-programmet ”Ådalsprofiler” från 1974 som tar upp massnedläggningarna av industrier i regionen.

Sågverksindustrin i Ådalen har anor sedan sent 1500-tal då den första vattendrivna sågen anlades i Lästa i Kramfors kommun.

Den första ångsågen i Väja byggdes 1867 och ett par decennier byggdes den intilliggande sågen i Dynäs. I början av 1900-talet slogs verksamheterna ihop.

Under sågverksepoken, från 1850 till 1950, stod sågverken och träindustrierna som ett pärlband i Ådalen. Några av dem var Nensjö (nedlagd 1964), Sandviken (stängdes 1979) och Svanö (nedlagd 1966).

Massnedläggningar

Under 50-talet började nedgången för branschen och under de efterföljande decennierna lades industri efter industri ner. Hundratals arbetstillfällen försvann i samband varje nedläggning vilket i sin tur ledde till en våg av utflyttning, inte minst av unga människor.

Sågen i Bollsta, som i början av 1900-talet var Sveriges största, blev dock kvar. Och nu när utvecklingen vänt igen och stora belopp satsats på investeringar är sågen en av världens modernaste i sitt slag.

Källor: Industriminnen i Ådalen, Kramfors kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.