Sven-Göran ”Svennis” Eriksson sitter i en tv-studio i England

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven-Göran Eriksson hyllar sin ständige följeslagare Tord Grip när SVT träffar honom i London 2001 – se intervjun här. Foto: SVT arkiv

Från arkivet: Se när SVT Västernorrland träffar Svennis i London 2001

Uppdaterad
Publicerad

Det var strax efter att Sven-Göran Eriksson utsetts till Englands första utländske förbundskapten som SVT Västernorrlands Peter Nässén och Barry Lundström fick möjlighet att träffa honom i FA:s huvudkontor vid Soho square i London 2001.

Huvudmålet med reportaget var att belysa Tord Grip, Svennis ständige följeslagare och ”fotbollshjärna”, som nyligen utsetts till assisterande förbundskapten för Englands fotbollslandslag. SVT var det första svenska tv-teamet som träffade honom på plats.

Svennis om ständige följeslagaren

Grip, som är från Ytterhogdal i Jämtlands län, var en central figur i Erikssons karriär. Redan under planeringen av reportaget blev det tydligt att Svennis verkligen längtade efter att ge Tord Grip den uppmärksamhet han förtjänade.

– Svennis var mycket vänlig och personlig när vi träffades. Trots den turbulens han befann sig i efter utnämnandet, fick han mig att känna mig väldigt speciell. Det blev ett fint möte där vi pratade både fotboll, Tord och livet efter själva intervjun, säger Peter Nässén.

Följde med på Premier League-match

Resten av besöket i London ägnades åt att följa Tord Grip, från FA-kvarteret till läktaren på en Premier League-match där han skulle studera några potentiella landslagsspelare. Där följde SVT med Tord genom VIP-entrén och han ordnade fram västar så att de kunde röra sig ostört nere vid sidlinjen under hela matchen.

– Vi fick dock inte filma själva matchen, redan då var det strikta regler för vilka tv-bolag som fick visa bilder, men Tord ordnade så att vi faktiskt fick ta några bilder även av matchen. Själv hade jag bästa platsen för att följa min första Premier League-match, berättar Peter Nässén.

Delar av reportaget kan ni se i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.