Till vänster syns smittskyddsläkaren Maria Tempé och till höger ett litet barn som vilar i en vuxen persons famn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ger smittskyddsläkaren i Västernorrland Maria Tempé råd för att undvika smitta. Foto: Anna Beijon/SVT, TT

Kraftig ökning av kikhosta i Västernorrland – stort utbrott i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Inte sedan 2019 har så många personer insjuknat i kikhosta i Västernorrland som nu. I hela landet är siffran den högsta på tio år.

– I Sverige ser vi en ökning av kikhosta sedan april, säger smittskyddsläkare Maria Tempé.

Hittills i år har 35 fall registrerats i Västernorrland. I hela landet är siffran 1 653. En rekordhög siffra.

– Det är allvarligt hos små barn, främst de under sex månader. De kan bli svårt sjuka och behöva vård på sjukhus och stöd med andningen, förklarar Maria Tempé.

I Västernorrland registrerades flest fall i augusti, men även i oktober fortsätter smittan att ligga högt. Smittan är betydligt vanligare än siffrorna antyder då det bara är de som provtas som registreras.

Effekt efter pandemin

Förklaringen till den kraftiga ökningen är att immuniteten i befolkningen sjönk under pandemin när vi inte umgicks som vanligt. Vi utsattes inte för bakterien i samma utsträckning.

– Det är som en effekt efter pandemin. Folk blir mer mottagliga för den här sjukdomen, förklarar Maria Tempé, som tror att kulmen för i år kan vara nådd i landet, men kanske inte i Västernorrland.

Antalet registrerade fall av kikhosta i Sverige de senaste fem åren. Källa: Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT Design

Hur många spädbarn har fått kikhosta?

Enligt smittskyddsenheten i region Västernorrland är fyra av de 35 fallen i länet i år barn yngre än ett halvår.

I videon ger smittskyddsläkaren råd för att undvika smitta för de yngsta.

VAD ÄR KIKHOSTA?

Kikhosta är en smittsam sjukdom som förekommer över hela världen. För spädbarn kan kikhosta vara en mycket allvarlig och ibland livshotande sjukdom. Både barn och vuxna kan bli sjuka. En annan benämning på sjukdomen är pertussis.

Vad orsakar kikhosta?

Kikhosta orsakas av bakterien Bordetella pertussis. Bakterien fäster och växer på vävnad i luftvägarna och utsöndrar ett gift (exotoxin). Smittämnet finns i luftvägarna hos den som är sjuk och sprids som droppsmitta vid hostattacker. Smittsamheten är mycket hög.

Hur lång är inkubationstiden för kikhosta?

Inkubationstiden för kikhosta är oftast en till två veckor, men kan uppgå till tre veckor.

Framför allt barn kan få svårt att andas och drabbas av andningsuppehåll, vilket kan leda till att de blir blå i ansiktet av syrebrist. Hostattackerna avslutas ofta med kräkningar.

Kikhosta är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten.

Kikhosta är också en smittspårningspliktig sjukdom.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.