Friandet av terapeut kritiseras

Uppdaterad
Publicerad

Den friande domen mot terapeuten i Örnsköldsvik som hade sex med tre kvinnliga patienter, ifrågasätts nu. Domen visar att lagen lämnar svaga människor utan rättsskydd, menar Monica Burman, forskare i straffrätt.

Hon har läst domen och tycker att hovrätten valt den försiktiga linjen. För visserligen konstaterar rätten att terapeuten varit oprofessionell och oetisk, men straffrättsligt gick han fri.

Däremot ser hon att hovrätten haft bryderier när den skulle döma i fallet med terapeuten som hade sex med patienter som sökt hjälp för sitt missbruk.

Sexterapeuten

”Märkligt resonemang”

Terapeuten dömdes först i tingsrätten, men friades i hovrätten.

Den friande domen bygger till stor del på att domstolen uppfattade att kvinnorna var med på det frivilligt.

– Det är lite märkligt att man för det resonemanget. Det handlar ju inte om den utsatta personen gjort något frivilligt eller inte utan om hur personen i maktposition har agerat – det är det man ska titta på, säger Monica Burman.

EN av kvinnorna som anmälde terapeuten beskriver sitt förhållande till terapeuten som ett mellan barn och förälder. Och Monica Burman menar att domstolen och inte heller lagstiftaren förstår den här relationen.

Lagen om sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning skrev på 50-talet då man inte hade mycket kunskap om relationen terapeut och patient knappt existerade..

Stark relation

Numera vet man hur stark den relationen är.

– En långvarig terapeutrelation skapar ett enormt beroende ett känslomässigt beroende det kan vara en fråga om liv och död för en klient, säger hon.

Ett annat problem att man med en sån här dom gör det möjligt att utnyttja den som är i beroendeställning utan att det får någon rättslig konsekvens.

– Det här synliggör en brist som ju ytterst är ett politiskt ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexterapeuten

Mer i ämnet