Efter avhoppet: Hälso- och sjukvårdsdirektören får 720 000 i fallskärm

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har både hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Lena Asplund (M), och hälso- och sjukvårdsdirektören, Kurt Pettersson sagt upp sig. Ingen optimal situation, enligt regionstyrelsens ordförande.

– Det är naturligtvis inte en situation vi vill ha, säger Glenn Nordlund (S).

Kurt Pettersson lämnar sitt uppdrag den 15 april och kommer sedan att vara arbetsbefriad med full lön i sex månader.

– Det är en lösning som vi har kommit fram till, säger Glenn Nordlund (S).

Hälso- och sjukvårdsdirektören har haft en lön på 120 000 kronor i månaden och kommer därför under den perioden att få 720 000 kronor.

Inget krav att avgå

Kurt Pettersson säger till SVT att han inte har haft något krav på sig att avgå, vilket Glenn Nordlund också är tydlig med. Och nu inleds ett arbete med att hitta en ersättare, både på lång och kort sikt.

– Vi behöver snabbt komma igång med rekrytering och det är regiondirektör Åsa Bellander som har det uppdraget, säger Glenn Nordlund.

”Skapa trygghet”

Kurt Pettersson är inte ensam om att ha slutat i sin roll som direktör i regionen de senaste åren.

– Det är en situation som jag inte alls ser som optimal på något sätt. Jag tror att en av utmaningarna vi har är att skapa en trygghet och långsiktighet, säger Glenn Nordlund om att många direktörer har slutat.

I klippet ger Glenn Nordlund (S) sin syn på hälso- och sjukvårddirektörens avgång

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.