Varannan arbetslös utan a-kassa

Uppdaterad
Publicerad

Fler än hälften av alla arbetslösa i Västernorrland och Jämtland står utan a-kassa. Det visar en rapport som LO presenterar under måndagen.

Dennis Krusell, 32 år, från Sundsvall, vet hur det är att stå utanför a-kassan. I hans fall berodde det på att han aldrig lyckades få in en fot på arbetsmarknaden tillräckligt länge för att kunna gå med i a-kassan. Han hade kortare vick på bland annat Mcdonalds. När han blev arbetslös fick därför förlita sig på hjälp från sina föräldrar och på socialbidrag. Han levde då på omkring en hundring om dagen.

– Ja, jag fick lite hjälp från familjen och på socialbidrag och det var ingen höjdare precis. Du behöver vända på varenda krona. De tär tufft att få det att gå ihop, säger han.

Och så här är det för många idag; många står idag helt utanför trygghetssystemet.

LO har granskat läget i Sverige under oktober då 15 700 var arbetslösa i Västernorrland. Av dem saknade 8 600 ersättning från a-kassan.

I Jämtland är läget likadant. Av 7 000 arbetslösa är det 3 600 som saknar ersättning från a-kassan.

Enligt LO innebär det här att allt fler tvingas förlita sig på socialbidrag från kommunerna eller hjälp från sina familjer för att klara uppehället, precis som Dennis Krusell.

Rapporten redovisar siffrorna kommun för kommun och i Västernorrland är läget allvarligast i Sundsvall där 3480 saknar a-kassegrundad ersättning. I Östersund är det 1644.

Arbetslösa har i rapporten definierats som öppet arbetslösa, timanställda, deltidsarbetslösa eller delaktiga i konjunkturberoende program.

I sex kommuner i Västernorrland  är det en större grupp arbetslösa som saknar a-kassa än som har a-kassa. I Jämtland är det också sex kommuner.

För Dennis Krusell vände det när han fick möjlighet att delta i ett kommunalt jobbprojekt, så nu arbetar han i en av kommunens receptioner. Det har gjort att han också haft jobb så länge att han kunnat gå med i a-kassan.

– Det blir en oro att gå på socialbidrag, du ska vara aktivt arbetssökande men har inga rutiner och inget kontaktnät. Men idag jobbar jag sju till fyra och livet har blivit helt annorlunda. Nu känns det jättebra, för skulle det bli ett glapp så har jag möjlighet att luta mig tilllbaka på A-kassan och slippa det här med ekonomiskt bistånd och försörjningsstöd. Det är toppen, säger Dennis Krusell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.