Julklappar under en julgran silver röd och grönfärgat papper och presentsnören i guld och silver i julgranen hänger en röd julgranskula

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka kommuner i Västernorrland ger de anställda julklappar och vilka inte och för hur mycket? Hör HR-chefen i Sollefteå respektive Ånge kommun svara på varför man gör olika. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Här är kommunerna i Västernorrland där jultomten finns – anställda får julklappar

Uppdaterad
Publicerad

Flera arbetsgivare drar in på julgåvor till sina anställda.

Två av sju kommuner i Västernorrland ger en julgåva i år. Bara en kommun: Sundsvall, ger både julgåva och bjuder på julförtäring.

Ibland kan jultomten vara förklädd till arbetsgivare, eller tvärtom. Men det blir allt mer sällsynt i kommunerna i Västernorrland.

SVT Västernorrland har undersökt hur det ligger till med julklappar till anställda i länets kommuner och några privata bolag.

Bjuds på julbord

Av länets sju kommuner ger två julklappar i år. I tre kommuner är det nej till både gåvor och julmat.

I några av kommunerna har man inte julklappar men bjuder på mat.

Regionen har julgröt

I region Västernorrland blir det en julgåva på 250 kronor för trivselaktivitet. De anställda bjuds också på julgröt med tillbehör.

Vi frågade också hur två stora privata bolag gör: skogskoncernen SCA och industribolaget BAE Systems med verksamhet i Örnsköldsvik.

Så svarar storbolagen

SCA svarar att de har som tradition att skänka pengar till välgörande ändamål för personalens räkning. I fjol 1,5 miljoner kronor.

BAE Systems svarar att respektive chef har egen budget för personalaktiviteter. Men det är inte samma present till alla.

I videon ser du vilka kommuner som ger julklappar i år och vilka som inte gör det. Du får också svar på vad julklappen kostar per person och vilka kommuner som bjuder sina anställda på julmat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.