Foto: TT

Intern utförde skenavrättning – hård kritik mot Saltvik

Uppdaterad
Publicerad

En intern slet upp ett pistolliknande föremål och skenavrättade två vårdare. Sedan tog det 10 månader innan saken nådde ledningen. Nu visar en internutredning en rad brister på säkerhetsanstalten Saltvik utanför Härnösand.

För ett år sedan skulle en intern flyttas från Saltvik för att utvisas. Mannen var dömd för bland annat grov misshandel.  Inför avvisningen skickades hans tillhörigheter i plastsäckar till anstalten från Migrationsverket, men kontrollen på Saltvik av innehållet i säckarna brast fullständigt.

Internen kunde slita upp ett pistolliknande föremål ur en av säckarna och utförde en skenavrättning mot en av de två vårdarna på plats.

10 månader innan ledningen grep in

Nu har hela händelsen utretts av en internutredare som riktar skarp kritik mot anstalten på flera punkter, inte minst att det tog 10 månader innan det hela nådde ledningen.

– Jag har också ställt mig frågan varför det tog sådan tid. Jag kan inte kan svara på varför det inte togs på allvar, säger Fredrik Wallin, t f anstaltschef:

– Inte heller utredningen ger något svar på det, tillägger Wallin.

Säkerhetsbrister på en rad punkter

Utredaren är kritisk inte bara mot rutinerna, utan mot hela säkerhetsarbetet på anstalten, som tillsammans med Kumla och Hall är högst säkerhetsklassat i landet.

Dessutom, menar utredaren, verkar inte kommunikationen inom anstaltsorganisationen fungera.

Någon handlingsplan har utredaren inte hittat, trots upprepade försök ända till slutet av utredningen.

– Det finns en handlingsplan, och den ska vi naturligtvis skicka till utredaren, lovar Wallin.

På frågan varför en internutredare inte kunnat få tillgång till ett så centralt dokument, blir svaret från Wallin;

”Han har inte ställt frågan till mig”.

Facket kritisk till hela hanteringen

Fackförbundet Seko var på ett tidigt stadium kritisk till ledningens hantering av den dramatiska händelsen. De drabbade vårdarna fick inget stöd eller hjälp efter den traumatiska händelsen, menade den fackliga företrädaren.

Bristerna som nu visas i internutredningen gör att Seko skärper kritiken, när innehållet i granskningen och dess slutsatser står klart.

På Seko anser man att ledningen gjort för få och felaktiga åtgärder för att förbättra situationen.

– Det borde naturligtvis tagits in säkerhetsexperter utifrån, från Hall eller Kumla, för att styra upp säkerhetsarbetet, säger Peter Hemström, fackligt ombud.

Många har slutat

Han pekar dessutom på den stora personalomsättningen, där både bristande säkerhet och dåliga arbetsvillkor får personal att lämna Saltvik.

– De senaste tre åren har drygt 140 personer slutat, 120 heltidstjänster, säger han och pekar på de konsekvenser personalbristen får:

– De som jobbar exempelvis inom den särskilda larmgruppen borde samtliga vara ”bältade”, dvs försedda med batong och pepparspray.

– Men vissa helger kan det handla om att bara två anställda har tillgång till detta, säger han.

Han påpekar att anstalten faktiskt hyser flera av landets tyngst kriminellt belastade personer inom sina murar.

Nu har anstalten på sig till mitten av mars att redovisa vilka åtgärder man vidtagit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.