Foto: SVT/Barbro Sellin

Härnösands kommun får inte bedriva ridskola

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten anser att Härnösands kommun inte får driva ridskola och river upp beslutet i fullmäktige. Skälet: verksamheten kan inte anses som en allmännyttig tjänst.

Kommunfullmäktige i Härnösand beslutade i slutet av maj i fjol att kommunen ska fortsätta bedriva ridskoleverksamhet på Härnösand Hästsport Arena tills vidare.

Men beslutet överklagades till förvaltningsrätten av två privatpersoner. I dag kom domstolens beslut, och det innebär alltså att Förvaltningsrätten kör över kommunen i frågan.

Härnösands ridskola

Ska titta på domen

– Nu får vi titta på domen och fundera på hur vi på bästa sätt går vidare, säger Karin Frejarö (MP), kommunstyrelsens vice ordförande i ett pressmeddelande.

– Vi har drivit anläggningen och ridskolan i kommunal regi för att kommunens organisation har lättare att ha kontinuitet, rekrytera och behålla personal med den kompetens som krävs för den här verksamheten, säger kommunalrådet Fred Nilsson (S) i samma pressmeddelande.

Kritik har framförts mot kommunens ridskoleverksamhet bland annat från privata ridklubbar som anser att det hela lett till osund konkurrens på området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Härnösands ridskola

Mer i ämnet