– När metoo-rörelsen satte igång i fjol kände jag att jag måste använda min plattform som kommundirektör, säger Härnösands kommundirektör Sofia Pettersson om satsningen #wedo i Härnösand. Foto: Barbro Sellin SVT

Härnösands kommun satsar på #WeDo

Uppdaterad
Publicerad

#WeDo-kampanjen som startats i Härnösand i svallvågorna av #metoo-rörelsen handlar om att aktivt jobba mot trakasserier och kränkande behandling.

– Det handlar om att repetera, prata, ställa frågor, reagera när man uttrycker sig på ett sätt som vi inte vill ha i vårat samhälle, säger kommundirektören Sofia Pettersson.

Härnösands kommun med 25 000 personer vill bli en plats utan trakasserier.

– Vi hade stadsfesten här 2017 där det var våldtäktsanmälningar och sexuella trakasserier och sedan kom hela metoorörelsen under hösten och då kände jag ännu starkare att jag måste använda min plattform som kommundirektör. Kommunen måste kunna vara en del i den här stora förändringen, säger Sofia Pettersson, kommundirektör i Härnösand.

Så man började med utbildning för att kunna bryta dåliga beteenden och strukturer.

Utbildningar och info

Exempel på insatser som gjorts under #WeDo:

  • Krogägare och festivalarrangörer har utbildats om sexuella trakasserier i offentlig miljö och krogmiljö och hur de kan arbeta förebyggande.
  • Eleverna på gymnasiet, bland annat individuella programmet, har haft sex- och samlevnadsvecka och eleverna på ekonomiprogrammet har jobbat med materialet Under det blå täcket som handlar om jämställdhet.
  • Förtroendevalda i kommunfullmäktige och nämnder har utbildats i hur de kan hantera hot, hat och trakasserier.

Även skoleleverna

– Politikerna har fått olika utbildningar och vi har också sett till att det här inte bara gäller Härnösands kommuns medarbetare utan också elever i skolan, säger Sofia Pettersson.

– Allmänheten har fått öppna föreläsningar för att komma vidare i den här samhällsförändringen som vi behöver göra. Det handlar om att repetera, prata, ställa frågor, reagera när man uttrycker sig på ett sätt som vi inte vill ha i vårat samhälle, fortsätter hon.

Samarbeten

Härnösands kommun har också gjort en informationssatsning om tvångsäktenskap i Härnösands kommuns högstadie- och gymnasieskolor; ”Ingen ska saknas efter sommarlovet!”.

5 i 12-rörelsen har tillsammans med kommunen och Länsstyrelsen Västernorrland arrangerat föreläsningen ”Vad händer efter #Metoo”.

#WeDo-satsningen fortsätter under hösten med fler aktiviteter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.