Ove Hansson, inköpare på slakteriet i Ullånger. Han säger att foderbristen gör att många fler än normalt ringer och vill boka slakt, men beskedet man ger är att det är möjligt först en bit in på nästa år. Foto: Pierre Ragnehag SVT

Hårt tryck på slakterierna

Uppdaterad
Publicerad

Den långa torkan har gett foderbrist och desperata gårdar vill slakta – men kön för att få tid har vuxit sig lång. Tidigast till början av nästa år går det att boka tid hos ett slakteri i länet som SVT besökt.

Den långa ihållande torkan och hettan skapar stora problem för djurägare – bristen på foder börjar bli akut.  Det finns inte foder att få tag på vare sig i Sverige eller utomlands just nu.

Väderläget har varit extremt, och nu vänder sig många gårdar med köttdjur till slakterierna för att boka tid.

– Ja, det är många fler än normalt, säger Ove Hansson, inköpare på Nyhléns Hugosons slakteri i Ullånger.

Fullt till vecka 3 – nästa år.

Men för de flesta är nog beskedet de får lika ovälkommet som bistert: 

– Vi har tyvärr fullt fram till vecka 3, säger Ove Hansson.

Första möjliga tid att boka är alltså en bit in på nästa år, 2019.

Skulle kunna öka

Men det är inte kapaciteten på anläggningen som sätter stopp, menar han. Det handlar om marknaden, köparna.

Enligt Ove Hansson skulle exempelvis slakteriet i Ullånger kunna öka produktionen med åtminstone 20 procent.

Men företagets planering, det man kallar slaktplan, läggs utifrån vad man bedömer är möjligt att sälja.

Vädjar till kommuner och landsting

 – Vi kan helt enkelt inte slakta mer än vi kan sälja, konstaterar Ove Hansson som tycker det är dags att till exempel kommuner och landsting går före och nu bara satsar på svenskproducerat kött för att lösa situationen.

Men vad ska de gårdar och djurägare göra som måste slakta men inte kan?

– Ja, det kommer tyvärr bli besvärligt för många, konstaterar han.

– Det gäller att försöka få tag i foder, någonstans  där det går.

Aldrig varit med liknande situation

Ove Hansson har varit verksam i flera decennier i branschen, men dagens situation har han aldrig varit mer om tidgare.

– Aldrig, inte under alla år jag jobbat, säger han.

– Det gäller att försöka ha is i magen och hoppas att situationen i alla fall inte försämras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.