Häxmuséet ska flytta från Sandslån till Hola folkhögskolas lokaler. Efter flytten kommer häxmusèet att vara närmare kyrkan i Prästmon. Det var i den kyrkan som den sista straffpredikan hölls, innan kvinnorna tvingades gå vägen upp mot Häxberget. Där skulle de halshuggas och brännas på bål.
– Många besöker Häxberget och och det finns guidade vandringar dit. Där uppe finns också en stor minnessten, berättar Ninni Mellander, kulturenhetschef i Kramfors kommun.
Brändes på bål
Hon upplever ett växande intresse för häxprocessen. För 340 år sedan var det så många som 71 människor, mestadels kvinnor, som dödades och brändes på bål på Häxberget i Torsåker. Nu hoppas hon att fler ska kunna ta del av historien.
– Eftersom lokalerna i Sandslån har varit kallställda på vintern har vi inte haft möjlighet att ta emot skolor. Nu blir vi mycket mer tillgängliga, när vi kan ha öppet hela året, säger Ninni Mellander, kulturenhetschef i Kramfors kommun.
Utställningen som flyttas från Sandslån till Hola kommer i grunden att vara densamma, men den kommer att byta form och uppdateras.
– Vi har byggt till en digital del med filmkiosk och det kommer också att finnas en audioguide, så att man kan få fördjupad information i mobiltelefonen, säger Hans Olof Furberg, rektor på folkhögskolan i Hola.
Nutidens häxprocesser
Viktigt med uppdateringen av häxmuséet blir också att koppla dåtidens häxprocesser med nutidens, menar han.
– Idag kan det liknas vid näthat och drev på Facebook, säger Hans Olof Furberg.
Muséet kommer också att bygga upp ett referensbibliotek.
– Vi upptäckte att det finns mycket skrivet om häxprocesser i Torsåker, men det finns inte samlat på ett och samma ställe, säger Hans Olof Furberg.
Öppnar i juni
I Hola kommer det därför att vara ett pågående arbete att samla litteratur kring häxprocesser. Mittuniversitetet, Högskolan i Gävle och Stockholms universitet har lovat att hjälpa till.
– Det kan handla om till exempel C-uppsatser. I första hand är vi intresserade av vad som skrivits om det som hänt här lokalt, men det finns mycket skrivet om häxprocesser också i England och Norge, säger Hans Olof Furberg.
Den nya utställningen kommer att öppna 10 juni.