Det rör sig om hundratusentals brev och paket med illegalt innehåll som passerar postterminaler, utlämningsställen och brevbärare varje år. Problemet har exploderat under senare år och vuxit i takt med handeln på nätet.
Tystnadsplikten ses över
Samtidigt har lagstiftningen halkat efter. Posthemligheten och tystnadsplikten har vägt tungt och anställda inom posten har inte kunnat tipsa polisen om misstänkta försändelser med mindre än att de brutit mot lagen.
Nu ska lagen ses över. Regeringen har tillsatt en utredning i syfte att se över postanställdas tystnadsplikt. Postlagen ska ändras i syfte att att polisen ska få information om brev och paket med misstänkt illegalt innehåll. Förutom droger är det känt att narkotikaklassade läkemedel, vapen, explosiva varor och dopningsmedel skickas med den vanliga postgången.
Välkomnas av polisen
Vid polisen i Västernorrland välkomnas beskedet om lagändringen.
– Äntligen, säger Henrik Blusi som är chef för polisens brottsförebyggande och ingripandeenhet.
– Tyvärr har utvecklingen under senare år lett till att Postnord blivit den främsta distributören av droger i landet och det vill de absolut inte vara. Lagändringen är nödvändig men det har tagit alldelses för lång tid, fortsätter Blusi.
Det mesta till salu
De fyra länsstyrelserna i norra Sverige har jobbat aktivt för att påskynda förändringen.
– Vi vet att det mesta går att köpa på nätet. Cannabis, heroin, kokain, amfetamin och syntetiska droger. För några år sedan skedde också en handel med fentanyl som ledde till flera dödsfall. Nu ser vi en tendens att spice kan vara på väg tillbaka, berättar Ulrika Viklund som arbetar med länssamordnare av brottsförebyggande arbete vid länsstyrelsen.
Hundratusentals brev och paket
Polisens nationella operativa avdelning har gjort bedömningen att antalet illegala försändelser med koppling till handel på Darknet uppgår till 250 000 per år. Utöver det tillkommer den illegala handel som sker på internet i övrigt. Enligt Ulrika Viklund är substanserna ofta så starkt koncentrerad att en köpare kan späda ut och sälja vidare. Detta experimenterande innebär en fara i sig eftersom den slutgiltige brukaren inte alltid känner till hur potenta preparaten visar sig vara.
På dagordningen sedan 2012
Inom Postnord har man också sett de illegala försändelserna som en arbetsmiljörisk för de anställda. De har också bidragit till att sprida drogproblematiiken till landsbygden.
– Vi har arbetat med den här frågan sedan 2012. Postlagen är otidsenlig och är inte anpassad till den utveckling av nätthandeln som skett på kort tid. Den behöver moderniseras så att den svarar upp mot tidens krav, säger Anna Karlsson, samordnare av alkohol och drogfrågor vid länsstyrelsen i Västernorrland.