Anna Halvarsson, enhetschef för vuxenstöd i Ånge kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I statistiken ser hemlösheten ut att öka i Ånge. Men det handlar inte om akut hemlöshet. Hör Anna Halvarsson, kommunens chef för vuxenstöd, förklara i videon. Foto: Peter Nässén/SVT

Ånge kommuns drag mot akut hemlöshet – lättare att hyra lägenhet i andra hand

Publicerad

Hemlösheten i Västernorrland minskar – i alla kommuner utom Ånge.

Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.

– Det handlar inte om akut hemlöshet. Vi har kunnat hjälpa de som är i behov av bostad med andrahandskontrakt och de räknas som hemlösa i statistiken, säger Anna Halvarsson, enhetschef för vuxenstöd i Ånge kommun.

Siffrorna presenteras i en kartläggning som Socialstyrelsen gjort på uppdrag av regeringen och bygger på uppgifter från kommunernas socialtjänster, civilsamhällets verksamheter som möter personer i hemlöshet och från personer i hemlöshet.

Socialtjänsten är noga med att poängtera att undersökningen inte har fångat alla hemlösa och att omfattningen därför är ett absolut minimum.

Fler hemlösa i Ånge

Ånge är den enda kommun i Västernorrland där antalet hemlösa ökar. 33,9 personer per 10 000 invånare (31 personer i kommunen) ska vara hemlösa. Det är en ökning med 7,6 personer per 10 000 invånare från 2017.

Fyra typer av hemlöshet

I kartläggningen utgår Socialstyrelsen från fyra olika typer av hemlöshet: Akut hemlöshet, personer utan eget boende efter kommande flytt/avslutad vistelse på institution och liknande, långsiktiga boendelösningar med bistånd och eget ordnat tillfälligt boende.

Hör Anna Halvarsson, enhetschef på Socialtjänsten i Ånge kommun, berätta hur kommunen jobbar för att motverka den akuta hemlösheten.

Fyra typer av hemlöshet

• Akut hemlöshet – personer som sover ute, offentliga platser, garage, vind, härbärge, vandrarhem, jourboende, skyddat boende eller akut boende.

• Utan eget boende efter kommande flytt/avslutad vistelse på institution och liknande. Boende med stöd, SiS, HVB, familjehem, heldygnsvård, anstalt, häkte (inom tre månader).

• Långsiktiga boendelösningar med bistånd enligt Socialtjänstlagen, SOL. Socialt kontrakt, träningslägenhet, försökslägenhet, andrahandskontrakt utan besittningsrätt.

• Eget ordnat tillfälligt boende. Bor ofrivilligt hos familj/bekant eller privatperson utan kontrakt eller kort andrahands- eller inneboende hos privatperson (maximalt tre månader).

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.