En person i sjukvårdskläder förbereder en medicinsk utrustning i en klinisk miljö. På bordet finns olika medicinska artiklar, inklusive en spruta, flaskor med vätskor och en avfallshink för kontaminerat material.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer än hälften av alla som erbjuds, struntar att testa sig för prostatacancer. I klippet berättar överläkaren Johan Styrke i Sundsvall hur man nu ska få fler män att testa sig. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Hemtester för prostatacancer ska få fler män i Västernorrland att testa sig

Publicerad

Nu startar ett projekt med självtester för prostatacancer i Sundsvall och Skellefteå, med hopp om att fler män ska testa sig.

Anledning är att bara 4 av 10 män i Västernorrland testar sig, trots att prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och den vanligaste orsaken till att män dör i cancer.

Sedan ett år tillbaka erbjuds alla män i Västernorrland som fyllt 50 respektive 56 år att testa sig för prostatacancer på sin hälsocentral. Men inte ens hälften väljer att göra det – trots att ungefär 10 000 män i Sverige drabbas varje år. Nu ska ett projekt locka fler att testa sig genom att erbjuda hemtester.

450 män kan få testa

Till en början ska 100 män i Sundsvall och Skellefteå testa sig själva samtidigt som de lämnar ett PSA-prov på sin urologmottagning. Testerna skickas sedan till ett sjukhuslaboratorium i Lund, där de analyseras.

– Faller det väl ut och testen klarar av att analyseras efter att de skickas i kyla och blöta så blir nästa steg en större studie där vi lottar fram 450 män. De erbjuds antingen ett test på hälsocentralen eller ett hemtest så får vi se vilket erbjudande de nappar på, säger Johan Styrke som är överläkare i urologi vid Sundsvalls sjukhus.

Fler testade betyder fler räddade liv

Det finns redan hemtest för livmoderhalscancer och kolorektalcancer, som fallit väl ut. Målet är att stegvis öka antalet hemtester för att slutligen göra det möjligt att införa på bred front.

– Jag tror att vi, inom ett par tre år, kan ha en färdigtestad produkt som är redo att införas om regionerna väljer att göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.