Söker rötterna via kolten

Uppdaterad
Publicerad

Kolten är det traditionella plagg som samer burit i århundraden. Men under 1900-talet försvann dräkten i princip och med den också en stor del av den samiska kulturen.

Men tiderna ändras och nu söker många sina rötter. Samer som aldrig burit kolt lär sig sy sina egna dräkter och dekorera dem precis som sina förfäder. Carina Pulpur är en av deltagarna som dessutom har tagit tillbaka sitt gamla släktnamn.

– Namnet godkändes 19 januari. Det är ett namn som min morfars mor bar. Ett gammalt samiskt namn. Jag tycker att det är vackert och jag är jättestolt att få ta igen det här namnet och bära det idag, säger Carina Pulpur.

Kyrkan och samerna

Delar minnen

Det är just stoltheten över sitt ursprung det handlar om. Stoltheten över att vara same. Att hitta sina rötter som i decennier gömts undan av föräldrar och far och morföräldrar. Förfäder som försökt passa in i och skydda sina barn från samhällets förtryck. Under en helg ska deltagarna lära sig hur man syr en traditionell kolt. Men även om koltsömnaden är huvudsysslan lär sig deltagarna om sig själva genom andra.

– Att upptäcka att jag har släkt här när vi sitter och pratar och delar minnen. Helt plötsligt har min släkt utökats så det är mycket runt omkring, inte bara att sy, säger Carina Pulpur.

”Vi ska synas”

Mitt emot sitter hennes nyfunna tremänning Birgitta Ricklund. Hon känner att attityden till sitt ursprung har ändrats väldigt de senaste åren.

– Vi kan känna oss mer och mer stolta över att vårt arv och våra rötter, de ska vi minsann ta hand om. det är ingen annan ska bestämma att vi inte får visa upp det utan här är vi och vi ska synas. Vi är faktiskt duktiga på det inom vår sameförening att ha kolten på oss under aktiviteter. vi bär med stolthet våra samiska symboler. Det har vuxit fram väldigt klart, säger Birgitta Ricklund.

Mörk historia

I sin telefon har Carina flera gamla bilder på släktingar. Svartvita bilder som ständigt påminner om varför hennes rötter berövats henne.

Det är ju fina bilder men med en väldigt mörk historia. Det är tragiskt hur de behandlades på den tiden. De fick åka till Uppsala, klä av sig nakna och mätes på längden och tvären och runt huvudet. det var en enorm förnedring. Min mamma var 17 år när hon fick utstå detta, säger Carina Pulpur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkan och samerna

Mer i ämnet