Till vänster i bild syns Anna Lagergren, verksamhetschef Sollefteå kommun. Till höger syns två skor som hänger i ett bar utebyxor. Fotot ser ut att vara taget inifrån en skolkorridor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Lagergren, verksamhetschef Sollefteå kommun, berätta om hur den höga sjukfrånvaron bland personal kan drabba elever. Foto: Shanker Prem/SVT, arkivbild

Hög sjukfrånvaro bland skolpersonalen i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Sjukfrånvaron bland personalen i Sollefteå kommuns för- och grundskolor har varit hög under hösten.

Nu börjar situationen bli besvärlig, framför allt på de mindre orterna i ytterområdena.

Anna Lagergren, verksamhetschef för för- och grundskolan i kommunen, berättar att frånvaron under september och oktober i år var 16 procent i genomsnitt bland lärare och övrig skolpersonal.

– Det är klart att det är oroande med tanke på den period vi har framför oss. Under januari, februari och mars brukar vi ha de högsta frånvaron under hela läsåret. Man brukar ju prata om vabruari till exempel, säger hon.

Under förra årets tre första månader var i snitt var tredje skolanställd i Sollefteå sjuk under perioden.

– Under första kvartalet i fjol hade vi en snittfrånvaro på 31-33 procent bland personalen. Med den höga frånvaro vi haft hittills under höstterminen så är det klart att man funderar på hur det ska bli efter nyår, säger Anna Lagergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.