Det rör sig om en känd nynazist som tidigare dömts för olika brott i bland annat Sundsvall. I Ukraina har han krigat, han har dödat och tillhör kategorin återvändare som i likhet med återvändande IS-krigare ska hållas under uppsikt av säkerhetspolisen.
40-åringen från Sundsvall har kallat sig etnisk nationalist och åkte till Ukraina 2014 för att delta i striderna. Han tog värvning i den beryktade Azovbataljonen och har i tidningsintervjuer förklarat att han dödat ett tjugotal personer. Han har också haft en ledande ställning i den paramilitära, nazistiska bataljonen som haft en roll som insatsstyrka i östra Ukraina.
Omtalad Ukraina-krigare
För en tid sedan var den 40-årige mannen hemma i Sundsvall på en blixtvisit då han bland annat framträdde i st.nu och Mittmedia. En av Sveriges främsta terrorexperter blir förvånad när SVT Västernorrland berättar att landets kanske mest omtalade Ukraina-krigare återvänt till Sverige.
– Det är förvånande. Jag hoppas verkligen att polisen förhört honom om hans aktiviteter i Ukraina. Enligt det han själv sagt i olika sammanhang har han deltagit i krigsaktiviteter. Dessutom har han haft en ledande ställning att organisera frivilliga som sökt sig till Ukraina, säger Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan.
”Går till botten med detta”
Enligt Ranstorp är det viktigt att svenska myndigheter utreder vad svenskarna i Ukraina haft för sig under kriget. Han betonar också att det skett en skärpning av krigsbrottslagen som innebär att kännedom om krigsbrott, eller undanhållande av information om krigsbrott är brottsligt.
– Vi talar dessutom om den svensk som gjort sig mest känd under Ukrainakonflikten och jag förutsätter att polisen och internationella åklagarkammaren, i en rättslig process, går till botten med hans aktiviteter, säger Ranstorp.
Enligt Ranstorp borde hans fall vara aktuellt för svenska myndigheter på två sätt. Frågan är om han utgör ett terrorhot i Sverige och om han som svensk medborgare kan ha gjort sig skyldig till krigsbrott under sin tid i Ukraina.
Inga kommentarer
Varken Internationella Åklagarkammaren eller Säkerhetspolisen vill emellertid kommentera det enskilda fallet. Man vill varken bekräfta eller dementera om den 40-årige mannen ses som ett terrorhot eller har utretts som misstänkt för krigsbrott. Däremot bekräftar polisens krigsbrottsenhet att han utretts som misstänkt för krigsbrott. Det skedde sedan han han själv berättat om sina aktiviteter i Ukraina i tidningsintervjuer.
LÄS MER: 40-åringen i SVT-intervju: ”Jag är bränd därhemma”
Rysslands utrikesdepartement har också krävt att svenska myndigheter ska åtala de svenskar som stridit i den nationalistiska Azovbataljonen där mannen från Sundsvall uppges ha varit befäl för en grupp svenskar.
Utredningen om krigsbrott som initierats av Internationella åklagarkammaren har dock lagts ner, vilket skedde för ett drygt år sedan.
Säkerhetspolisen förtegen
Oavsett frågan om krigsbrott är det säkerhetspolisen som ska bedöma om en person kan innebära en säkerhetsrisk i Sverige.
– Den frågan vill jag inte uttala mig om i det enskilda fallet. Vi kan inte gå in på individer och vilka åtgärder vi vidtar, men generellt finns det ett antal svenskar i extremistiska miljöer som vi följer. Vi är intresserade om deras resor till krigsområden kan ha påverkat dem och om de kan tänkas begå politiskt motiverade brott när de återvänder till Sverige, säger Simon Bynert vid Säkerhetspolisen.
Mycket av debatten efter Stockholmsdådet har handlat om terrorhot med koppling till Syrienkonflikten och IS men enligt Säkerhetspolisen prioriteras även återvändare från högerextrema miljöer. Däremot vill man inte berätta något om sina specifika aktiviteter kopplade till återvändare från Ukraina.
Uppges ha dödat 20
Själv har den före detta Sundsvallsbon varit öppen med sina aktiviteter i Ukraina. Han finns på Facebook, har Twitterkonto och har i intervjuer berättat i media om sina aktiviteter. I en intervju i Expressen 2014 uppges att han detaljerat och med stolthet berättar om sin och Azovbataljonens insats. Han hävdar i intervjun att han har bra koll på antal dödade motståndare.
– Jag vet att den grupp jag var verksam i har dödat 150. Vi var 35 man i gruppen. Prickskyttemässigt dödade jag kanske ett 20-tal av dem, sa han i intervjun.
Lämnat högerextremismen
I den senaste intervjun i lokalpressen i Sundsvall är det dock en helt annan bild som tonar fram. Under sin blixtvisit i Sundsvall vill han inte längre framstå som den nazist han tidigare gjort sig känd som på hemmaplan. Nu säger han sig ha blivit omvänd. Han har lämnat högerextremismen, säger han och ser sig själv numera som en gråsosse.
Mannen är fortfarande folkbokförd i en kommun i Stockholmsområdet men har själv uppgett att han numera är bosatt i Ukraina där han har ett säkerhetsföretag. På sociala medier ger han intryck av att ha ett stort vapenintresse.
Skriven i Stockholmsområdet
Enligt Säkerhetspolisen är det en handfull svenskar som stridit i Ukraina och förra året blev det känt att en av dessa misstänktes ha begått krigsbrott. Enligt Tora Holst vid Internationella åklagarkammaren har förundersökningen om krigsbrott senare lagts ner.