Timmerbilsföraren Thomas Persson berättade i måndags att han blivit av med sin sjukpenning i väntan på operation. Hans historia har väckt stor uppmärksamhet i sociala medier och många har också hört av sig och varit förtvivlade och upprörda över Försäkringskassans bedömningar.
”Det är oroväckande”
Men trots att regeringen satsat miljarder senaste året på att få ner sjukpenningtalet och trots Försäkringskassans hårdare bedömningar har antalet sjukskrivningar fortsatt att öka i Västernorrland.
– Vi har det högsta sjukpenningtalet i landet. Vi har också haft en ökande trend till skillnad från övriga landet som börjar sänka sjukpenningtalet. Jag tycker att det är oroväckande ur flera aspekter, men framförallt för den enskilde individen. Vi vet att långvarig sjukskrivning ofta leder till utanförskap och ett lidande, säger Charlott Ax, områdeschef på Försäkringskassan Västernorrland.
Målet är nio dagar
När kostnaderna för sjukskrivningar under några år ökade lade regeringen 2015 fram ett åtgärdsprogram. Målet är att en anställd inte ska vara sjukskriven mer än i snitt 9 dagar per år, år 2020. I Västernorrland är siffran idag över riksgenomsnittet och högst i landet med 14,7 dagar. Varför är då sjukpenningtalet så högt i Västernorrland?
– Det finns inget enkelt svar på den frågan. Det är flera faktorer som påverkar. Jag tror bland annat att attityder och förhållningssätt inverkar, men sedan också hur hälso- och sjukvården arbetar, hur vi på Föräskringskassan arbetar, hur arbetsgivare tar sitt ansvar, både i det förebyggande arbetet och sitt rehabansvar, säger Charlott Ax.
Köer i sjukvården
När du säger attityder, vad menar du då?
– Det vi kan se, som det finns fakta som visar på, det är att vi i Västernorrland har en lägre andel deltidssjukskrivna än vad man har i övriga landet, säger Charlott Ax.
Hon kan inte se att det det höga sjukpenningtalet skulle ha koppling vilka arbeten som finns i länet. Däremot skulle väntetider i vården kunna vara en del av förklaringen.
– Det är klart att det kan påverka om du behöver gå och vänta väldigt länge för att få en behandling. Det påverkar sjukskrivningstiden och det kan också påverka att du under den här väntan drabbas av andra krämpor, menar Charlott Ax.
Antalet avslag ökar
Men antalet avslag på ansökningar till sjukpenning har ökat i Västernorrland de senaste månaderna.
– Det kan delvis bero på den förstärkta handläggningen, som vi har inom Försäkringskassan och det ökade fokus vi har på att göra bedömningar av rätten till sjukpenning i tid, vilket vi inte förmådde för ett antal år sedan, säger Charlott Ax.