Att människor med riskbeteende får hållas orsakar många dödsbränder. Det konstaterar räddningstjänsten Medelpad i en rapport. Och så var fallet även i samband med dödsbranden i ett femvåningshus i Ånge i höstas.
– Där hade man kunnat gjort något i förebyggande syfte, konstaterar Mattias Andersson vid räddningstjänsten i Medelpad.
En person omkom
En person omkom i branden men det hade kunnat sluta ännu värre. Ladda Kruangram stod med sin dotter Mona på taket till det brinnande femvåningshuset i Ånge och var beredd att hoppa men räddades med hjälp av en stegbil i sista sekunden.
– Jag ville inte dö däruppe, säger hon.
I videon ovan följer vi med Ladda och Mona när de för första gången är tillbaka i huset för att hämta sina tillhörigheter.
Inte första gången det brann
Räddningstjänsten misstänker att branden startade på en spis och det var inte första gången det brann i lägenheten.
Även när socialtjänsten, hemtjänsten eller räddningstjänsten är medvetna om den här typen av problem tycks informationen om människor med riskbeteende falla mellan stolarna. Räddningstjänsten ser hur återkommande dödsbränder följer ett liknande mönster.
Brandskydd mot den enskildes vilja
Installation av automatiska brandlarm, spisvakter och portabla sprinklers där man sett att det finns risker skulle hindra bränder och Räddningstjänsten i Medelpad går så långt att man kan tänka sig regler som gör att den typen av åtgärder kan ske mot den enskildes vilja.
Glad att de lever
Nu hoppas Mattias Andersson att ångebranden ska väcka frågan om hur riskbeteende ska hanteras samtidigt som Ladda Kruangram och Mona får bära med sig skräckupplevelsen från taket på det brinnande huset.
– Men jag är glad att vi lever, säger Ladda Kruangram.