Bygget av en vindkraftpark påverkar miljön. Foto: Jörgen Bodesand

Hopp om miljön i Viksjö efter vindkraftskonflikten

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten kring vindkraftparken i Viksjö väster om Härnösand började med ett avslöjande om stora skador på miljön. Drygt ett år senare är de rättsliga tvisterna olösta. Men det ser ljusare ut för miljön. 

En ny entreprenör har tagits in för att slutföra arbetet i parken och de har också inlett arbetet med att återställa miljöskadorna. Från Länsstyrelsens sida ser man positivt på utvecklingen. 

– Vi var ut i mitten av december senast då hade bolaget påbörjat sitt återställningsarbete efter ett nytt föreläggande från oss. Man har visserligen väldigt mycket kvar att göra men dom åtgärder som dom har vidtagit hittills dom bedömer vi ser bra ut. Så vi tycker definitivt att dom är på väg åt rätt håll, säger Anna Bäckman miljöhandläggare på länsstyrelsen Västernorrland. 

Vindkraftparken Hästkullen

Flera miljöbrott 

Det var i oktober 2019 som allmänheten fick kunskap om att allt inte stod rätt till på det stora vindkraftbygget i Viksjö. Mångmiljardbygget stoppades plötsligt efter att länsstyrelsens miljöhandläggare inspekterat vad som pågick. 

Det man hittat var ett flertal miljöbrott. Vägar i området hade byggts utan tillstånd och 200 år gammal granskog hade avverkats. Där fanns rödlistade arter och det var planerat för att bli naturreservat. Det mest iögonfallande var en jättelik tipp där det dumpats tonvis med jordmassor utan tillstånd.  

Länsstyrelsen polisanmälde sammanlagt åtta miljöbrott i parken och krävde att skadorna skulle återställas. 

Det såg nästan ut som en slalombacke men snön dolde tonvis av olagligt dumpade jordmassor. Den nya entreprenören har nu börjat flytta bort massorna. Foto: Jörgen Bodesand

Skadorna repareras 

Miljöhandläggare Anna Bäckman var den som först slog larm om vad som hände i Viksjö. Hon menar att man givetvis får räkna med en påverkan på miljön när man ger tillstånd till en vindkraftpark. Men den natur som skadades på grund av miljöbrotten tror hon kan räddas. 

– Dom skador som vi har bedömt är utöver vad man bör förvänta sig och vad som kanske till och med är utöver vad man hade tillstånd till att göra så är bedömningen idag att det i stor grad kommer att gå att återställa, säger Bäckman. 

Av de åtta miljöbrott som polisanmäldes har två lagts ned, ett ledde till ett strafförläggande på 25 000 kronor och resten utreds fortfarande av polis. 

Motståndarna uppgivna 

Men de i byn som hela tiden motsatt sig bygget i Viksjö har förlorat. En som är uppgiven idag är Birgitta Jansson vars hem kommer att omges av vindkraftverk. Hennes livsmiljö förändras helt. 

– Jag kan inte göra så mycket mer, jag kan ju inte stoppa det. De flesta verkar ju vara för. De som är emot rycker på axlarna och tycker att det är ju gjort, det är ju förstört.  

Nu får vi ju stå med skiten. Det är för stor förstörelse och kostar för mycket pengar och ger för lite, så enkelt är det. Dom måste ju titta på ett annat alternativ säger Birgitta Jansson.

I Viksjö fylls horisonten av vindkraftverk Foto: Jörgen Bodesand

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet