De är tusentals som väntar runt om i Sverige. Därute väntar livet men de har fastnat på Migrationsverkets asylboende på grund av bostadsbristen. Sveriges kommuner har inte kunnat leva upp till löftet att skaffa fram bostäder.
”Pappa, när får vi flytta härifrån”
Efter att ha väntat på besked om uppehållstillstånd har de hamnat i en ny väntan. På gamla fängelset i Härnösand som blev asylboende efter flyktingvågen förra hösten väntar flera. Väntan på uppehållstillstånd i ett år har övergått i en ovisshet om boende i det nya hemlandet Sverige.
– Pappa, när ska vi flytta ut från det här fängelset brukar min lille son fråga. Jag kan bara svara att jag inte vet, säger Abdul Majed Airoud som flytt med två söner från Aleppo i Syrien där hans supermarket jämnats med marken i striderna. I Turkiet väntar den andra halvan av familjen. Ett människoöde bland tusen.
Det var 160 000 som kom till Sverige. Sedan dess har strömmen av flyktingar mattats av och runt om i Sverige väntar nu tusentals flyktingar på att få fotfäste i sitt nya hemland. Migrationsverket har fått upp farten när det gäller beslut om uppehållstillstånd vilket innebär att allt fler står inför nästa fas: att få fotfäste i Sverige.
Krav på kommunerna
Men etableringen förutsätter en sak, en bostad. Inskrivning hos arbetsförmedlingen, undervisning i svenska och etableringsersättning som är själva grunden i etableringsprocessen bygger på att man flyttat ut från Migrationsverkets asylboenden och att man är skriven på en egen adress.
Att det skulle bli en ansträngning för samhället att skaffa fram alla bostäder är ingen nyhet. I våras skärptes lagen så att alla kommuner solidariskt skulle hjälpa till att skaffa fram bostäder.
Nu vet vi hur det gick. Vid årsskiftet fanns 22 000 asylsökande med uppehållstillstånd kvar på Migrationsverkets asylboenden. Det saknas bostäder, och för dom som erbjudits bostad har det i många fall dragit ut på tiden. Den lagstadgade maxtiden på två månader i väntan på bostad har nu utökats till fyra månader men många har väntat längre än så.
Löfte om flytt till Borås
Abdul Majed Airoud från Aleppo i Syrien har blivit anvisad en bostad i Nynäshamn, men det var för fyra månader sen och sedan dess har han inte hört något:
– Vi blev jätteglada jag och mina söner att vi skulle skulle kunna fungera som en familj igen men vi väntar fortfarande. Vi väntar varje dag att det ska komma ett besked.
I en annan cell i det gamla fängelset bor Tawfik Al Assad.
– Jag fick besked att jag skulle flytta till Borås som visst ligger nära Göteborg. Min handläggare sa att det var en fin stad och jag blev jätteglad att jag skulle få flytta härifrån, men det är snart fyra månader sedan.
Storstäderna sämst
Många nyanlända har ett kontaktnät så att de kan skaffa bostad på egen hand, men för många är samhällets hjälp helt avgörande. Av landets 21 län och regioner är det bara Kalmar, Jämtland och Gävleborg som svarat upp mot bostadslöftet till de nyanlända. De har presterat 100 procent av den bostadskvot som utlovats.
Bland de som lyckats sämst finns storstäderna som dessutom ska ordna fram flest bostäder. I botten finns Skåne, Stockholm, Södermanland och Västra Götaland som presterat under 70 procent av de fastställda kommuntalen.
Ett liv i ovisshet
För Hassan Alkannas innebär det ett liv i fortsatt ovisshet. Han har fått besked att det kan dröja sex månader, kanske uppemot ett år innan han får lämna det gamla fängelset i Härnösand.
– Jag har inga problem att bli skickad vart som helst i landet. Det är viktigt att få komma härifrån. Jag har försökt att få börja läsa svenska här i Härnösand men dom avslog min ansökan eftersom jag bodde kvar här och just nu består mina dagar bara av sysslolöshet och väntan.
Bosättningslagen – så här fungerar den
Det som kallas integration bygger på att den som fått uppehållstillstånd i Sverige flyttar ut från Migrationsverket till ett eget boende.
De flesta hittar bostad på egen hand.
Men många behöver hjälp och Sveriges kommuner skulle förra året ta fram 21 700 bostäder till dom som fått sitt uppehållstillstånd och ska flytta ut från asylboendet.
Varje kommun har fått en kvot, ett kommuntal att uppfylla – och det är utifrån den kvoten som Migrationsverket sedan anvisar vilken kommun den nyanlände ska flytta till. Kommunen har ansvar att ordna fram bostaden. Flytten skulle först ske inom två månader man fristen har nu förlängts till fyra månader.
Nyanlända kan anvisas bostad vart som helst i landet. Det går inte att tacka nej. Då får man skaffa bostad själv.
Förra året skulle kommunerna i Västernorrland med stöd av bosättningslagen anvisa bostad till 302 nyanlända. I år ska kommunerna anvisa bostäder till 532 nyanlända.
Det är först när man har egen bostad som man som nyanländ skrivs in på arbetsförmedlingen, får en etableringsplan och kan börja sin undervisning i svenska
Det är också först då man får sin dagsersättning höjd från 24 kronor per dag till 308 kronor per dag