Sundsvall Dragons – mästare för andra gången 2011. Fem år senare sattes klubben i konkurs med mångmiljonskulder. Foto: SVT

Idrottens usla affärer

Uppdaterad
Publicerad

Sex elitklubbar – sex ekonomiska kriser, bara i Västernorrland – inom loppet av några få år. Varför kör idrottsrörelsen i diket, gång efter gång?

I efterhand är det svårt att inte se härvan kring basketlaget Sundsvall Saints som ett förebud: 2011 ledde turerna kring laget till åtal och fällande dom för klubbchefen Peter Johansson. Saints, som spelade i damligan, hade redan året innan försatts i konkurs.

Saints var det årets undantag, i övrigt gick det mesta som på räls 2011 för elitklubbarna i länet. Åtminstone sportsligt. Sundsvall Dragons, herrlaget i basket, blev svenska mästare för andra gången. Laget tog hem sin första SM-buckla 2009 och nu återupprepade klubben triumfen.

Idrotten och pengarna

2011 – toppåret

GIF Sundsvall tog sig det här året återigen upp i fotbollsallsvenskan, medan Timrå och Modo var hårda konkurrenter i ishockeyns elitserie, det som idag heter SHL. Granlo BK, poplaget, stod 2011 bara ett steg från sina drömmars mål, innebandyns superliga. Kort sagt var 2011 året då det mesta stod på topp.

Fem år senare är det bara GIF Sundsvall som fortfarande är kvar i högsta serien, men laget lever under press. Giffarna var det enda lag i allsvenskan som hade problem att klara elitlicensen för 2017. Sedan flera år kämpar klubben med sin ekonomi. 

Försöker undvika konkurs

Granlo BK, innebandylaget, kämpar just nu för att kunna betala av sina skulder efter rekonstruktionen. 40.000 kronor i månaden ska föreningen plocka fram varje månad fram till årskiftet.

Ulrika Södrin, ordförande i Granlo BK. Foto: SVT

Hotet om konkurs är överhängande, konstaterade Ulrika Södrin, ordförande för klubben, i en SVT-intervju i början av september. Idag spelar inte laget heller i den högsta serien.

Ännu tyngre har det gått för Sundsvall Dragons som i maj i år försattes i konkurs. De ekonomiska turerna utreds av Ekobrottsmyndigheten i Umeå.

Modo på väg att göra en Timrå

Modo Hockey ramlade ur SHL i våras och har fått utökat kommunalt stöd för att klara den ekonomiska kris man hamnat i. Det handlar om 20 miljoner kronor årligen plus ett löfte om att slippa låneamorteringar under en femårsperiod. Nu diskuteras frågan om arenans framtid intensivt i Örnsköldsvik – ska kommunen ta över anläggningen eller inte.

Lokalkonkurrenten Timrå fick kasta in handduken en aprildag 2013. Två år senare avgjordes arenafrågan i fullmäktige och kommunen köpte tillbaka den hall man en gång sålt till klubben. Ett stålbad i form av stora besparingar väntade TIK efter rekonstruktionsbeskedet.

Det tycks finnas ett mönster som hela tiden går igen. Oavsett sport så har investeringar gjorts i förhoppningar och i framtida segrar, för pengar man faktiskt inte har haft. 

”Ekonomisk doping”

Vi har talat med personer som funnits med, eller kring, föreningarna för att försöka hitta svaren. Varför har så många klubbar drabbats av så djupa problem? Har idrottsekonomen Dan Persson rätt – är det helt enkelt en fråga om att kakan, sponsor- och publikmässigt, är för liten i länet?

Eller handlar det om bristen på ledarskap och kompetens? Idrottsnestorn Walter Rönmark, tidigare ledamot i Riksidrottsförbundet, menar att beslut som fattats närmast kan beskrivas som ”tokiga”.

Magnus Sjödin, tidigare moderat kommunalråd och senare klubbchef i Sundsvall Hockey, har sin uppfattning klar: ”Rekonstruktioner är ett otyg – det är ren och skär ekonomisk doping”, menar han och tycker dessutom att det är dags att klubbarna slutar betrakta kommunkassorna som en bank att springa till så fort det krisar.

Följ vår serie ”Idrotten och pengarna” i veckan för svaren och analyserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrotten och pengarna

Mer i ämnet