För några år sedan spelade sex lag från länet i respektive högsta liga i landet. I dag, 2016, finns bara spillror kvar.
Det är enbart GIF Sundsvall som är kvar som högst upp i seriesystemet, men laget för en tillvaro som haltar ekonomiskt.
Klubben kämpar med gamla skulder och har tvingats sälja av flera av sina stjärnor.
Konkurser och rekonstruktioner
Två klubbar, basketlagen Dragons och Saints har satts i konkurs, konkurser med rättsliga efterspel.
Två andra klubbar, Granlo BK och Timrå IK, gick in i väggen och tvingades till rekonstruktioner, en slags konkurs light, av sina verksamheter.
Klubbarna fick be företag och andra att gå med på en uppgörelse – att nöja sig att bara få tillbaka en 1/4-del av sina krav på klubben eller att riskera att förlora allt.
”Inför ett stålbad”
Klubbarnas fordringsägare tvingades bita i det sura äpplet och och konstatera att 25 procent ändå är bättre än ingenting.
– Vi står inför ett stålbad, konstaterade dåvarande Timrå IK-ordföranden Tommy Andersson bistert efter beskedet i april 2013.
Två år senare klubbade Timrå kommun beslutet att köpa tillbaka den arena man en gång sålt till klubben – för 45 miljoner kronor. Arenan höll på att sänka den anrika hockeyklubben helt.
Modo på väg att göra en Timrå
Nu tycks Modo Hockey i Örnsköldsvik vara på väg att göra en Timrå. Röda siffror efter nedflyttning ur SHL, tappade TV-pengar och en arena som hänger som en tung ryggsäck för klubben. Nu får kommunen rycka ut för att rädda klubben.
Sammantaget ett uselt facit för idrottsrörelsen i länet.
”Dåliga affärer när man är kär”
Vi ställer den enklaste av frågor: Varför har det blivit så här?
Förklaringarna är givetvis många, men en av dem är att det handlar om kärlek: ”Man gör dåliga affärer när man är kär, och jag älskar fotboll”, som en idrottledare uttryckt saken.
Kärleken tycks vara, om inte blind, så rejält ekonomiskt närsynt.
Nestor
Passionen för idrotten fördunklar uppenbarligen en omdömet.
Walter Rönmark är något av en nestor i länets idrottsliv med en rad tunga uppdrag på både riks- och länsnivå.
Han har varit ledamot i Riksidrottsförbundet och i Sveriges Olympiska kommité. Han har lett både Västernorrlands och Västerbottens idrottsförbund.
Han hann dessutom med en sejour som ordförande i GIF Sundsvall.
Dåligt ledarskap – tro, hopp och kärlek
Ser han något mönster, någon gemensam nämnare för alla dessa dikeskörningar, är frågan.
Han pekar på att många tycks tappa både huvudet och omdömet när de hamnar i klubbstyrelser.
– Det handlar om bristande ledarskap. Ett ledarskap bygger på tro, hopp och kärlek till idrotten, inte på realistiska förutsättningar, menar Rönmark.
– Man tror hela tiden att intäkterna ska komma. Man har skaffat sig utgifter utan att intäkterna finns där, säger han.
– Det handlar samtidigt om människor som aldrig skulle göra så här, förlåt uttrycket, tokiga affärer i sina civila yrken, säger Walter Rönmark.
Tappar huvudet
Han får medhåll från Dan Persson, krönikör på tidningen Idrottens affärer och expert på kommersialiseringen inom idrotten:
– Oavsett vilka näringslivshjältar man plockar in i olika styrelser så slutar de tänka med hjärnan och börjar tänka med hjärtat när de hamnar i klubbarna, säger Dan Persson och fortsätter:
– Då håller man inte i pengarna på det sätt som krävs. Man måste först och främst ha ordning på ekonomin, sedan kan man börja köpa spelare. Hittills har man mest gjort tvärtom.
”Jag hade fått sparken för länge sen”
Walter Rönmark minns ett samtal han hade med en bankchef som fått ett förtroendeuppdrag i en klubb. ”Hade jag gjort så dåliga affärer i banken som jag gjort i klubben hade jag fått sparken för länge sen”, berättade bankchefen för Rönmark.
Hans förklaring, berättar Rönmark, var enkel:
– Han älskade fotboll, och när man är kär gör man inga bra affärer, sa han själv till mig.