• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Infektion trolig orsak till omfattande fiskdöd

Uppdaterad
Publicerad

I ett flertal svenska vattendrag har stora mängder laxartad fisk dött under hösten. Nu har SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, kommit fram till att en infektion är den troligaste orsaken till fiskdöden i några svenska vattendrag.

Mängder av döda laxar, havsöringar och sikar låg och ruttnade längs stränderna. Ute i vattnet simmade stora fiskar apatiskt mot strömmen, många med stora svampangrepp på kroppen. Situationen vid Ljungan och många andra vattendrag var tragisk under hösten. Efter provtagning och sammanställning kommer nu Statens veterinärmedicinska anstalt med en förklaring till fiskdöden i några svenska vattendrag, men inte i Ljungan.

– I Ljungan har vi inte sett blödningar på fisken, vilket skulle kunna tyda på att det inte rör sig om en infektion i det fallet, menar Charlotte Axén,  SVA:s chef för fisksektionen.

Fiskdöd i Ljungan

Infektion trolig orsak

Hon konstaterar att den omfattande fiskdöden som drabbat ett stort antal älvar, åtminstone i vissa fall, med stor sannolikhet beror på en infektion hos fiskarna. De heltäckande virusproverna gjordes i somras, innan fiskdöden inträffade och kommer endast från tre vattendrag, Torneälven, Umeälven och Mörrumsån men pekar på att situationen inte är den samma överallt.

Charlotte Axén, SVA konstaterar att man identifierat två typer av virus, herpes och iridovirus, på samtliga undersökta fiskar och att båda virusgrupperna kan orsaka blödningar och sår. Antalet prover (9 st) anses vara för få för att man ska kunna säkerställa att det rör sig om en virusepidemi men Axén menar att den fiskdöd och de sjukdomar man sett i flera vattendrag under 2016 med stor sannolikhet beror på någon form av infektion. Så här skriver SVA i ett pressmeddelande: 

”Ett stöd för att infektioner ligger bakom fiskdöden är att problemen försvinner när det blir varmare i vattnen. Infektioner tycks vara huvudorsak i Umeälven, liksom i Stockholms ström och i Mörrumsån.

I Torneälven är fisken friskare och sjukdomsbilden mer komplex med olika typer av sårskador. Om samma problem som observerats i år i Mörrum och Umeälven förekommit i Torneälven 2014-2015 kan fisken här i högre grad ha utvecklat immunitet.”

Död sik i Ljungan

Framförallt har rapporterna om fiskdöd gällt lax och havsöring men även sik har drabbats. I Ljungan påträffades ett förhållandevis stort antal döda sikar och provtagning på en död sik visade på bakterier av typen Yersinia ruckeri som orsakar sjukdom på laxartad fisk. Enligt Charlotte Axén är det svårt att säga om de bakterierna är orsaken till att fisken dött eller om de angripit den döda fisken i efterhand.

Hjärtmuskelinflammation

I samband med provtagning på sjukdomsdrabbad fisk har SVA även hittat ett antal fiskar med sönderfallande muskulatur och hjärtmuskelinflammation som skulle kunna bero på reovirus, det här är något man inte sett tidigare.

– Det kan bero på att man inte undersökt vild fisk på det här sättet tidigare, konstaterar Charlotte Axén.

 Dessa sjukdomar och symptom ska nu undersökas i samarbete med det europeiska referenslaboratoriet för fiisksjukdomar.

SVA anser också att sjukdomen UDN, Ulcerös dermal nekros som ger hudskador hos fisk och som upptäcktes på 70-talet kan vara en del av problemet men menar samtidigt att flera faktorer talar emot detta.

Skulle inte äta fisken

Enligt Charlotte Axén är det som orsakat fiskdöden sannolikt inte farligt för människan. Det finns bakterier hos fisk som även kan drabba däggdjur men virus sprids inte på det sättet, enligt Axén som tycker att man ska undvika att äta den drabbade fisken.

– Jag skulle själv inte äta fisk från de drabbade bestånden men framförallt för att det är äckligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöd i Ljungan

Mer i ämnet