Adventsljusstake och bild på regiondirektör Åsa Bellander.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regiondirektör Åsa Bellander försvarar beslutet att inte ställa fram adventsljusstakar. Foto: Arkiv/Anneli Egland

Inga adventsljusstakar i regionens personalutrymmen: ”Vill sätta fokus på energifrågorna”

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland har i år valt att inte plocka fram adventsljusstakarna i de lokaler som personalen nyttjar. Men enligt regiondirektör Åsa Bellander handlar det inte om kronor och kWh utan om ett ställningstagande.

– Vi vill sätta fokus på – och vidareutveckla – energieffektiviseringen, säger hon.

Det var på Regionens intranät personalen informerades om att kontorslokalerna inte skulle pyntas med adventsljusstakar i år. Beslutet togs med tanke på Sveriges och Europas energikris och Regionens egna hållbarhetsutmaningar och energieffektiviseringar. Beskedet togs emot med blandade reaktioner.

– En del gillar inte alls beslutet medan andra tycker att det är jättebra att vi vågar sätta de här frågorna i fokus, så reaktionerna är absolut blandade.

Konstruktiva förslag

Bland de kritiska rösterna har det också lyfts fram förslag på andra åtgärder som ytterligare skulle kunna minska Regionens energianvändning. Flera av dem ska man nu titta närmare på.

– Det handlar om hur vi styr belysningen i våra korridorer, hur vi använder och tillhandahåller motorvärmarplatser, dragiga fönster och annat som är kopplat till våra fastigheter. Där jobbar vi redan med många åtgärder men man vill vara med och bidra och peka på att det finns ytterligare saker att göra.

Sjunkande elpriser spelar ingen roll

Att elpriserna sjunkit med nästan 24 procent mellan september och oktober är inget som kommer ändra på beslutet.

– Det handlar mer om att sätta fokus på den här viktiga frågan som också kommer att vara viktig framöver. Oavsett elpris, så kommer vi att behöva använda vår elenergi och andra typer av åtgärder för att kunna spara, vara effektiva och resurssnåla inom många områden och just nu är det elenergi vi fokuserat på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.