• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

DO väljer att inte utreda fallet där tre mörkhyade tonårskillar avvisades av polis under Playa festival i Sundsvall. En av tonårskillarnas mamma, Paula Persson, är inte förvånad över utfallet. Foto: SVT

Ingen utredning från DO efter polisens avvisning av tonåringar från Playa festival i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Tre mörkhyade tonårskillar i ett kompisgäng avvisades av polisen när de var på väg in på Playa Festival i Sundsvall i juli.

Händelsen anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som nu har beslutat att inte utreda fallet utan avslutar ärendet.

– Det förvånar mig inte alls, säger Paula Persson, mamma till en av killarna som avvisades.

Ett kompisgäng på åtta tonårskillar stoppades av polisen, varav tre av dem, alla som var mörkhyade, avvisades av polisen utan någon tydlig förklaring. Nu har Diskrimineringsombudsmannen, DO valt att inte inleda tillsyn utan lägger ned ärendet. Myndigheten vill inte motivera sitt beslut närmare, men säger att man gjort en helhetsbedömning.

– Vi motiverar inte varför en enskild anmälan inte har legat till grund för tillsyn, skriver Clas Lundstedt, pressansvarig på DO i ett mejlsvar.

En av tonårskillarnas mammor som var med och anmälde händelsen till DO, väntade sig inget annat utfall.

– Det förvånar mig inte alls. Jag har gått vidare men hoppas att de tagit åt sig och omvärderat sina handlingar, säger Paula Persson.

Ringde inte vårdnadshavare

Mamman till tonåringen som också kördes iväg till Selånger av polis, tre mil hemifrån, instämmer.

– Det visste man att det skulle hända, det är ett sånt här samhälle vi lever i. Jag hoppas att polisen tar åt sig av detta och gör annorlunda nästa gång. De ska finnas som hjälpmedel, inte för att skrämma barnen, säger Mayra Carabali när SVT ringer henne.

Mayra Carabali är fortfarande besviken över att hon inte fått en förklaring till varför polisen inte ringde henne när de lämnade hennes son ensam i Selånger.

Mayra Carabali som är mamma till ena pojken som blev avisad från Playa Festival. till höger och en översiktsbild på festivalområdet till vänster

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mayra Carabali berätta om hur hennes 16-årige son blev bortkörd av polisen utan att hon informerades. Foto: SVT

Vanliga orsaker till varför DO inte utreder anmälningar

  • Den som blivit anmäld vill inte medverka i utredningen eller vill vara anonym
  • Den utredning som DO behöver göra blir för omfattande för att vara rimlig i förhållande till det som anmälts
  • Anmälan gäller händelser som DO bedömer är mindre allvarliga
  • Det som anmälts är föremål för granskning, rättslig prövning eller annan behandling av någon annan, exempelvis domstol eller annan myndighet
  • Det finns ingen identifierbar person som har lidit skada
  • Anmälan gäller en händelse som ligger mer än två år tillbaka i tiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.