På en hylla står vinägersflaskor där solen lyser igenom-

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Teoretiskt sett skulle Kvarnå Trädgård kunna sälja blåbärsvin i sin gårdsbutik men med de regler som regeringen klubbade idag känns administrationen för omfattande, säger VD Rasmus Johansson. Foto: SVT

Inte aktuellt med gårdsförsäljning av alkohol på Kvarnå Trädgård i Junsele

Publicerad

Kvarnå Trädgård i Junsele bedömer att gårdsförsäljning av alkohol inte är aktuellt på grund av lagens krav och butikens storlek. Den nya lagen ska testas i sex år.

– Jag tycker att det är ett steg i rätt riktning men kanske om tio år har den utvärderats och anpassats till den verksamhet som bedrivis idag, säger VD Rasmus Johansson.

Riksdagen röstade idag genom förslaget på gårdsförsäljning av alkohol, men med hårda restriktioner.

Kvarnå Trädgård i Junsele är en liten gårdsbutik med ost charkuteri, tomater, egenproducerad kolsyrad dryck och vinäger. Här känns produktionen för liten och adminstrationen för att sälja alkoholhaltigt så kallat fönstervin, för omfattande.

Reglerna bearbetas

– Sen tror jag att reglerna kan komma att bearbetas i framtiden. De som redan idag har turistisk verksamhet på plats kan kanske ha en fördel av försäljning men det gäller nog främst bryggerier och brännerier, säger Rasmus Johansson.

Enligt det förslag som presenteras kommer drycker endast att få köpas i samband med ett ”kunskapshöjande besöksarrangemang” som anordnas av tillverkaren.

Systembolagets öppettider

En person tillåts köpa: 0,7 liter spritdryck, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa alkoholdrycker.

Försäljningen får endast se under systembolagets öppettider, mellan 10 och 20, men enskilda kommuner kan besluta om mer begränsade tider.

– Det är en nackdel. För oss hade det kanske varit lättare om det var stängt när systembolaget är öppet. Vi har flest besökare på söndagar men då skulle man inte få sälja, säger Rasmus Johansson.

Testas i sex år

Den nya lagen ska nu testas i sex år, därefter ska den utvärderas innan den kan införas permanent.

– Jag tycker att det är ett steg i rätt riktning men i dagsläget är det inte aktuellt för oss, avslutar Rasmus Johansson.

I klippet utvecklar han sina tankar kring den nya lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.