Inte lätt men rätt

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte okej för en terapeut att ha sex med sina patienter. Men i det här fallet gick de med på det frivilligt och då var terapeutens utnyttjande inte allvarligt.

På måndagen kom beskedet; domen mot terapeuten i Örnsköldsvik kommer inte att överklagas, till Högsta domstolen HD. Skälet är att man inte kan räkna med ett annat utslag i HD. Hovrättens friande dom står alltså fast. Men domen ska inte tolkas som om det är okej för en terapeut att ha sex med sina patienter, menar hovrättsdomaren.

Hade välkomnat prövning

Brottet ”sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning”, är sällan prövat i domstol. Det finns nästan ingen praxis, det vill säga liknande domar att stödja sig mot. Hovrättens domare Sten Burman hade därför välkomnat en prövning i högsta instans, men nu står alltså hovrättens friande dom fast.

Sexterapeuten

– Det här var inte ett lätt avgörande, men det var ett rätt avgörande, säger han till Mittnytt.

Utnyttjandet var inte allvarligt

Han poängterar att hovrätten bara tar ställning till det straffrättsliga i målet, inte etik, moral och arbetsrätt.  I det här fallet tror hovrätten på kvinnornas berättelse och bedömer också att det fanns en beroendeställning, men för att terapeuten skulle fällas krävdes också att utnyttjandet skulle vara allvarligt och det var det inte enligt domstolen.

– I det här fallet uppfattade vi att kvinnorna var frivilliga, dom gick med på det och i det fallet var det inte allvarligt utnyttjade av deras beroendeställning, förklarar hovrättsdomaren Sten Burman.

Ångrade sig i efterhand

Han menar att det framgår av förhören, och att det är först i ett större perspektiv och i efterhand, de ångrade det dom gått med på.

På frågan om man ska tolka det som om det är ett okej för en terapeut att ha sex med sina patienter säger domaren att det inte är det. hovrätten tar inte ställning i den frågan utan ser bara till brottet han är åtalad för.

Däremot klandras han i domen så domaren menar att en eventuell arbetsgivare kan läsa domen och på så sätt läsa sig till att terapeuten är olämplig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexterapeuten

Mer i ämnet