Sven Nordström föder upp bidrottningar som har sitt ursprung i norden. Foto: Fredrik Israelsson / SVT

Han föder upp nordiska bin från istiden – stort intresse för rasen

Uppdaterad
Publicerad

Biodlare i Medelpad odlar bidrottningar av underarten ”nordiska bin” för att stärka rasen som trängts bort av andra utländska bin. Den nordiska rasen är bättre anpassad till vårt klimat och våra växter och intresset för de ursprungliga bina ökar.

Sven Nordström i Stordalen i Timrå kommun lyfter upp en ram ur bikupan. Bina reagerar inte nämnvärt utan sitter kvar runt de celler som finns i kupan. Här är det inte honung som gäller i första skedet – Sven Nordström föder upp bidrottningar.

– I varje cell finns en drottning, jag har lurat bina att föda upp nya drottningar genom att göra dem drottninglösa ett tag, förklarar han.

Intresset växer

De ursprungliga nordiska bina har funnits i Sverige sedan istiden men idag är de på många håll utkonkurrerade av bin som egentligen hör hemma i Sydeuropa. På 80-talet startades en räddningsaktion och nu växer intresset för rasen bland biodlare, speciellt i norra Sverige.

– De nordiska bina är anpassade efter naturen och temperaturen och helt enkelt bättre lämpade för den här miljön, menar Sven Nordström som framförallt föder upp bidrottningar för att hjälpa den nordiska stammen på traven.

500 kronor för en drottning

Samtidigt blir varje bidrottning värdefull.

– Jag behåller några drottningar och kommer att sälja resten, säger han.

Priset ligger någonstans runt 500 kronor för en drottning.

Det nordiska biet

  • Det nordiska biet (Apis Mellifera Mellifera) heter egentligen ”det mörka europeiska honungsbiet” men fick sitt namn i samband med att en räddningaktion inleddes på 80-talet.
  • Rasen är en underart till andra typer av honungsbin.
  • På 80-talet fanns rasen bara kvar på några enstaka platser i Norge och Danmark men även i Västerbotten och Jämtland.
  • Föreningen NordBi har bildats för att organisera arbetet med att bevara arten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.