Skylt på ett av migrationsverkets kontor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsverket kommer att avsluta 36 provanställningar i region Nord. Men informationen har varit bristfällig menar facket, hör om kritiken i klippet. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Invandringen minskar – Migrationsverket drar ned på personal

Publicerad

Antalet asylansökningar och beviljade uppehållstillstånd till Sverige minskar. För första gången sedan mitten av sjuttiotalet har Sverige nu nettoutvandring. Då får 36 provanställda gå vilket facket är kritiskt till.

– Antalet asylansökningar går mot en historiskt låg nivå. De asylrelaterade uppehållstillstånden fortsätter att minska, sa migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) under en pressträff i början av augusti.

Bristande kommunikation

Det var en fingervisning om vad som komma skulle men ST-facket – för statligt anställda – är kritiskt till den bristande kommunikationen från ledningens sida.

– Konsekvenserna kan bli att man får bristande förtroende för Migrationsverket som arbetsgivare. Utan information blir det en massa ryktesspridning, säger Johanna Öhrvall, vice ordförande i ST-facket.

36 provanställningar

Det handlar om 36 personer som får gå men det handlar om avslutande av provanställningar i region Nord, som sträcker sig från Stockholm och upp till Boden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.