Örnsköldsviks kommun vill spåra upp och bekämpa växter som inte hör hemma i kommunen. Foto: Thomas Sundberg / SVT

Invasiva växter ska bekämpas

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviks kommun har ringat in sex växtarter som på olika sätt sprider sig och tränger ut andra växter. Nu vill man att Örnsköldsviksborna ska rapportera in var de växer så att de lättare kan bekämpas.

De växtarter det handlar om är blomsterlupin, häckspirea, jättebalsamin, jätteloka, parksallat och vresros. Det är växter som avsiktligen eller oavsiktligen spridits till nya områden och som är eller kan bli skadliga för den biologiska mångfalden.

– Växterna stör ju det naturliga ekosystemet som har utvecklats under tusentals år. Vi går från biologisk mångfald till biologisk enfald. De här arterna tar över, säger Håkan Jansson, biolog på Örnsköldsviks kommun.

App skyndar på ärenden

Nu vill kommunen ha hjälp med att ringa in växterna för att effektivare kunna bekämpa dem. Via webbformulär på kommunens hemsida eller via appen Felanmälan, en app som flera kommuner använder sig av för snabbare ärendehantering. Allt som rapporteras in hamnar hos trafik- och parkavdelningen som i sin tur kan bekämpa växterna.

Vacker men skadlig

Den allra vanligaste synen är blomsterlupiner som breder ut sig vid dikeskanter och banvallar. Den upplevs av många som ett vackert inslag i naturen men lupinen är en av de mer invasiva arterna och ställer till med oreda där den får fäste.

– Ja det är ju väldigt problematiskt att få bort dem eftersom de är så utbredda. Det krävs en väldigt stor insats få bort lupiner. Övriga växter kvävs av den här arten. Där lupinerna fått fäste kanske det fanns 30-40 arter tidigare. Nu kanske det finns fem. Några få arter som tål invasionen av lupiner.

Jätte skadar vid beröring

Jättelokan som kan bli upp till tre meter hög vill Håkan Jansson varna extra för eftersom den innehåller furokumariner som är irriterande på huden särskilt i samband med solens ultravioletta strålar och kan ge kraftig hudirritation, rodnad och blåsor som kan bli stora och smärtsamma.

– Jag vill varna för jättelokan eftersom den kan orsaka brännskador. Man ska inte komma i kontakt med den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.