Kvinnan, som i dag är i 55-årsåldern och nu som då bor i Sollefteå, såg SVT Västernorrlands publicering under rubriken Brottsplats Västernorrland om Olle Högbomfallet under midsommarhelgen. Då bestämde hon sig för att berätta sin historia.
– När jag såg reportaget så fick jag veta att det finns uppgifter i polisutredningen om att en person ska ha erkänt att han kört på Olle och sen gömt kroppen. Det hade jag ingen aning om förut. Men då kunde jag koppla ihop det med det jag hörde på Heta linjen den där kvällen. Och jag tänkte att det kanske hör ihop. Det kanske var den bekännelsen jag hörde då, säger hon till SVT Västernorrland.
”Glömmer det aldrig”
Du upplevde det hela som helt autentiskt?
– Ja, absolut. Har man väl hört något sådant, och det sättet han sa det på, så glömmer man det aldrig. Jag var helt chockad och hade hjärtklappning. Det var som om han hade behov av att ventilera något han varit med om och som han inte kunde bära på. Och det kändes som att det alldeles nyligen hade hänt. Han var helt hysterisk.
Ångerfull?
– Ja verkligen. Om det nu var som han sa och om det var Olle han kört på så var han väldigt väldigt ledsen för det som hänt. Det var helt uppenbart. ”Vad har jag gjort”, ungefär. Om det nu gått till så här så var det en olycka som en väldigt olycklig kille gjort sig skyldig till.
Kunde inte spåras
Kvinnan ringde omedelbart till polisen som meddelade att samtal på Heta linjen inte kunde spåras.
Vid den tidpunkten visste varken kvinnan, polisen eller någon annan att Olle Högbom försvunnit.
– Det tänkte jag alltså på först flera dagar efteråt. Men vi var ju fler som deltog i det här Heta linjensamtalet. Det vore intressant att veta hur de hanterat den här informationen.
Hör kvinnan i klippet här ovan.
Uppgiften svårkontrollerad
Polisen i Västernorrland säger till SVT att man måste gå igenom materialet i Olleutredningen – som inte är datoriserad – för att kunna svara på om kvinnans samtal till polisen den där septemberkvällen 1983 finns dokumenterat, och om det i så fall förts in det övriga förundersökningsmaterialet.
Eftersom samtalet ringdes in innan Olle Högbom anmälts försvunnen är frågan svår att svara på ”på rak arm” för polisens utredningsansvariga.
– Vi måste i så fall kolla uppgiften i det samlade utredningsmaterialet som är mycket omfattande, säger Christina Björk Göransson, vikarerande chef för utredningssektionen vid polisen i Västernorrland, och ber SVT återkomma i nästa vecka.
Familjen söker sanningen
Förundersökningen om brott kring Olle Högboms försvinnande preskriberades den 7 september 2008, på dagen 25 år efteråt. Fallet betraktas nu rent polisiärt som ett försvinnande och ingen jobbar i dag aktivt med ärendet.
Olle Högboms familj fortsätter dock sitt sökande efter sanningen om vad som hände 18-åringen.
Olles pappa Ruben, numera 90 år gammal, vill inte närmare kommentera de här uppgifterna i nuläget. Tidigare har han sagt till SVT:
– Jag har lovat Olle, sedan det stod klart att han var försvunnen, att så länge jag har några krafter och resurser så ska jag söka honom.