Utredningen om grovt jaktbrott i Sollefteå kommun har pågått sedan i somras. Kammaråklagare Lo Jonsson som leder förundersökningen har tidigare sagt till SVT att den aktuella brottsligheten ska ha pågått mellan februari och augusti i år.
En Sollefteåbo i 50-årsåldern anses vara huvudman och han häktades den 13 augusti, på sannolika skäl misstänkt för grovt jaktbrott och häleri.
– Han nekar till anklagelserna och bestred häktningen, men han har gjort vissa medgivanden i förhör, sa Lo Jonsson då.
Svällande utredning
Sedan dess har den strängt sekretessomgärdade utredningen fortskridit, och svällt i omfattning.
I dagsläget finns fyra misstänkta i ärendet; tre av dem har häktats varav två släpptes fria efter två veckor i häktescell i oktober. Sollefteåbon har dock blivit kvar i häktet.
Åklagaren har undan för undan med tvåveckorsintervaller begärt förlängd häktningstid och åtalsfrist i ärendet, med hänvisning till ett komplicerat och tidskrävande utredningsläge. Hittills har Ångermanlands tingsrätt beviljat hennes begäran – fram till nu.
Inlåst i fyra månader
När ännu en omhäktningsförhandling hölls i tingsrätten under tisdagen beslutades att Sollefteåbon skulle släppas på fri fot.
Det sedan han varit frihetsberövad sedan den 8 augusti, först i polisarresten och sedan i häktescell i 16 veckor med restriktioner – det vill säga utan möjlighet att kommunicera med omvärlden förutom med sin försvarare.
Summa summarum nästan fyra månader bakom lås och bom för ett jaktbrott, om än grovt – och det alltså före en eventuell rättegång.
Kollusionsfara
Är det rimligt för ett jaktbrott?
– Det får du nog fråga åklagare och domare om. Men domstolen hävde i alla fall häktningen för att den inte längre ansågs stå i proportion till det brott min klient misstänks för, säger advokat Johan Dromberg som försvarar Sollefteåbon.
Häktningsskälet har hela tiden varit kollusionsfara, det vill säga risken att den misstänkte på fri fot förstör bevis eller på annat sätt försvårar sakens utredning.
Vid tisdagens omhäktningsförhandling bestred Johan Dromberg fortsatt häktning, och fick alltså gehör av domstolen.
Förståelse
Kammaråklagare Lo Jonsson säger sig vara fullt medveten om att fyra månader i häkte med restriktioner är en mycket lång tid,
– Jag har full förståelse för att fyra månader i häkte är väldigt tufft. Men om jag bedömer att den misstänkte kan påverka utredningen om han släpps på fri fot så vill jag ju behålla honom i häkte så länge som jag anser att det behövs, just med hänvisning till kollusionsfaran, säger hon till SVT.