Filmen med en järv som bara har tre fungerande ben filmades för några år sedan av en kamera som Länsstyrelsen Västernorrland använder för att övervaka järvstammen i länet. Järven misstänks ha blivit av med en del av benet i en illegal fälla.
– Antingen har den gnagt av benet, eller om det varit en snara kan den ha slitit så att benet gått av, säger naturbevakare Peter Nilsson på Länsstyrelsen Västernorrland.
Fängelse för olaglig fångst
Nyligen dömdes en person i Norrbotten till nio månaders fängelse efter att ha placerat ut en fälla på ett olagligt sätt. En järv fastnade i den fällan och gärningsmannen kunde knytas till brottet.
En rundringning till länsstyrelserna i järvens huvudsakliga utbredningsområde i Sverige visar att den plågsamma fångstmetoden misstänks förekomma nästan överallt. Det är bara i Gävleborgs län som man inte har såna misstankar. Från Västerbotten har SVT inte fått något svar.
– Vi vet att det förekommer, vi hittar både fångstredskap och även spår av trebenta järvar berättar Peter Nilsson.
Det är olagligt att placera ut rovdjurssaxar på marken, de får bara användas i burar. Fallet i Norrbotten resulterade i ett nio månader långt fängelsestraff. Den person som dömdes hade anknytning till renskötseln. Att järvar angriper och dödar renar är inte ovanligt.
Vill bli av med järvar
Peter Nilsson konstaterar att de som ägnar sig åt den här typen av illegal verksamhet har ambitionen att bli av med järvar.
Järven är fridlyst och Världsnaturfonden, WWF, ser de olagliga fångstmetoderna som ett allvarligt problem.
Svenska järvar
Järven är vårt största mårddjur och fridlyst. Den är till stor del asätare men bedöms samtidigt som ett problem för renskötseln eftersom den dödar renar. Precis som andra stora rovdjur, lämnar järven matrester som hjälper andra, mindre arter.
Pälsen är vanligen mörkt brun men ibland ljusare brun med gulvita inslag. Svansen är yvig och huvudet är litet med små öron. Benen är ganska korta med grova stora tassar och långa klor.
Det finns idag mellan 600 och 700 järvar i Sverige i det huvudsakliga utbredningsområdet från Dalarna och norrut. På senare tid har det även förekommit föryngring av järv i Värmland.
Källa WWF, Naturvårdsverket