Bakgrunden är den 54-årige patient som suttit intagen på rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall under 18 år utan hopp om att kunna skrivas ut under överskådlig tid.
Enligt människorättsorganisationen Civil Rights Defenders har kliniken gjort sig skyldig till ett människorättsbrott och även JO är kritisk till hur kliniken hanterat fallet och beskriver vården som passiv.
Avvisar kritiken
Från klinikens sida bemöter man dock kritiken. Tillförordnade förvaltningschefen Bengt Eriksson uppger för SVT att man under 18 år inte lyckats övertyga patienten att ta till sig den vård som erbjudits. Den 54-årige mannen som är dömd för sexuella övergrepp på barn har genomgått psykologisk behandling samt återfallsprevention, men han vägrar att ta läkemedel på grund av rädsla för biverkningar.
– Och eftersom behandlingen varit ett krav så törs vi inte riktigt släppa ut honom, säger Bengt Eriksson.
Det här är dock en inställning som JO kritiserar.
Nödvändig vård ska ges
Normalt brukar inte justitieombudsmannen uttala sig i vårdfrågor, det skriver chefs-JO Elisabeth Rynning själv i sitt beslut rörande rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall, men i det här fallet har hon tagit upp en rad förhållanden som rör patienten. Den viktigaste invändningen är att det enligt JO är klinikens chefsöverläkare och inte patienten som ska avgöra vilka vårdåtgärder som ska sättas in.
Hon hänvisar till lagen om psykiatrisk tvångsvård och konstaterar att nödvändig behandling ska ges oberoende av patientens samtycke.
– Så kan man se det, men vi har försökt ge patienten tid på sig att själv ta det här beslutet. Vi försöker undvika tvång om vi kan undvika det, säger Eriksson.
Anti testeronbehandling
SVT: Men 18 år? Är det då inte dags att sätta in medicineringen?
– Frågan är ju komplicerad. Vi har strävat efter att patienten själv ska medverka vid medicineringen och det har ju inte gått så bra, säger Eriksson.
Förvaltningsrätten som prövar den fortsatta vården av 54-åringen var sjätte månad har nyligen konstaterat att han inte påbörjat den avgörande antitesteronbehandling och att risken för återfall är fortsatt hög.
”Bisarr” anklagelse
Att kliniken skulle bryta mot de mänskliga rättigheterna menar Bengt Eriksson är en ”bisarr” anklagelse.
– Vi agerar inom det rättssystem som finns i Sverige och som innebär att förvaltningsrätten tar ställning till den fortsatta vården vid två tillfällen per år. Dessutom granskas vi av två tillsynsmyndigheter så jag vill påstå att det är en hög grad av rättssäkerhet i systemet.