Bild på ung tjej som har på sig balklänning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jolines mamma berättar om tiden efter dotterns död. Foto: Erik Rönnqvist

Joline tog sitt liv – mamman: Bilden av psykisk ohälsa måste nyanseras

Uppdaterad
Publicerad

Anna Blombergs dotter Joline tog sitt liv tidigare i år. Tiden efter hennes död beskriver hon som en berg-och-dalbana.

– Jag trodde innan Joline dog att det här skulle jag inte kunna överleva, för mig fanns det inte ett liv utan Joline. Men tiden efter att hon dog har ju också visat sig att det finns otroligt mycket kärlek.

Anna Blomberg beskriver sin dotter Joline som glad och empatisk med ett stort hjärta, som hade förmågan att se alla människor i sin närhet.

Efter att hennes dotter tog sitt liv har Anna varit öppen med vad som hänt. Dels för att förhindra spekulationer, men även för att hon hoppas att det kan få personer att våga prata om psykisk ohälsa.

– Vi måste bli mer medvetna om att en person som mår dåligt inte ser ut eller beter sig på ett visst sätt. Vi måste få bort den här bilden av att psykisk ohälsa måste vara den här personen som sitter längst bak i klassrummet och inte har några kompisar, säger Jolines mamma Anna Blomberg.

”Behövs mer preventiva åtgärder”

Det 10 september är det den internationella suicidpreventiva dagen som infördes år 2003 på initiativ av International Association for Suicide Prevention (IASP) och Världshälsoorganisationen (WHO). Dagen uppmärksammas varje år med syfte att prata och öka kunskapen kring att förebygga självmord.

Ullakarin Nyberg som är psykiater och överläkare på Norra Stockholms psykiatri anser att det behövs mer preventiva åtgärder. Bland annat att samhället bör vara så säkert som möjligt genom att säkra upp omgivningen, som att till exempel inte ha obevakade järnvägsövergångar. Men även mer stöd till vårdnadshavare, till föräldrar och andra samt att förstärka elevhälsan.

– Jag tycker att man ska jobba mer i skolan med att förebygga och prata om det här och prata just om hur man hjälper sig själv och andra. Jag tycker att man ska jobba mer med att ha mottagningar som är öppna för just den här typen av problematik där man snabbt kan få hjälp och stöd, säger Ullakarin Nyberg, psykiater och överläkare på Norra Stockholms psykiatri.

Behöver bli bättre på att be varandra om hjälp

Förra året var det 1 328 säkert fastställda självmord i Sverige. Ullakarin Nyberg understryker vikten av att prata med någon om att man mår dåligt och att vi behöver bli bättre på att be varandra om hjälp.

Behöver vi be varandra mer om hjälp?

– Ja, det tycker jag. Det försöker jag själv, att be om hjälp oftare. Jag tycker att vi är lite dåliga på det i vår kultur. Det är som att vi ska klara allting själva och det gör man ju inte. Ensam är svag när man mår dåligt, säger Ullakarin Nyberg.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner.

Här nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alltid öppet.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta på deras hemsida.

Jourhavande präst nås via 112, be om att få prata med jourhavande präst. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta eller mejla.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020–181800. Alla kvällar 19–22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det går även att vända sig till en ungdomsmottagning från att man är 12 eller 13 år tills man är mellan 20 och 25 år. Kontakta din ungdomsmottagning för att se vad som gäller just där.

Här finns även en längre lista med var du kan vända dig.

Antalet säkert fastställda självmord i Sverige

2023: 1328

2022: 1254

2021: 1235

2020: 1180

2019: 1279

2018: 1273

Källa: Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.