– Det bör finnas en rimlighet att djursjukhus som alltid haft jour och beredskap fortsätter med det, säger han.
Han tycker alltså att arbetsgivarna har ett ansvar för att se till att kunna driva verksamheten året om. Behovet av djursjukvård är stort, för att inte säga ökande.
Högkonjunktur i djurbranschen
– Det är ett högt tryck och det är tufft, hela branschen ser en högkonjunktur. Det ser vi på priset på valpar och kattungar. Jag tänker mig ändå att det bör finnas en rimlighet att de djursjukhus som alltid haft jour och beredskap fortsätter med det, säger chefsveterinär Håkan Henrikson på Jordbruksverket.
Men de stora privata aktörerna, som Evidensia som driver Strömsholm, har redan aviserat minskade öppettider på nätter och helger.
De har väl inget samhällsansvar?
– Nej inte formellt sett, men jag tycker ändå att man borde klara de utmaningar som finns. Andra enheter som är mindre har lyckats ha öppet med färre personer. Jag förstår att det är bekymmer att hantera situationen. Man har även en kundrelation att man har en förväntan att gå till samma djursjukhus som alltid.
Ingen reservkapacitet
Han ser att de minskade jourtiderna kan leda till att mindre avancerad djursjukvård kan erbjudas
– Vi har ingen reservkapacitet att ta till i Sverige. Det kommer att bli ett ökat tryck på de som har öppet, säger han.
För få utbildningsplatser
Från flera håll och i flera år har det hörts krav om att det bör utbildas fler veterinärer. Det instämmer Jordbruksverket i. Det är ytterst en politisk fråga.
– Efterfrågan på djursjukvård ökar och här har inte utbildningssidan hängt med, säger Håkan Henrikson.
Texten är uppdaterad med ett längre citat på frågan om samhällsansvar.