Kända namn i bordellhärvan

Uppdaterad
Publicerad

De två kvinnor som i 14-årsåldern ska ha utnyttjats som prostituerade i den så kallade Geijeraffären begär nu en miljon kronor vardera i skadestånd av staten, samt en ursäkt. Det förklarade deras juridiska ombud Niclas Karlsson vid en mycket välbesökt presskonferens i Stockholm på onsdagen.

Preskriptionstiden för sådana skadeståndsanspråk går ut efter tio år. Det har nu gått över 30 år sedan händelserna.

-Jag utgår från att staten inte åberopar preskriptionstiden. Det vore synnerligen stötande för den allmänna rättskänslan, säger Niclas Karlsson.

Under presskonferensen hävdades att 70 namngivna personer ska ha förekommit i polisutredningarna som kunder i bordellen där kvinnorna arbetade.

En av kvinnorna deltog på presskonferensen, hennes kusin hade skrivit ett uttalande som lästes upp. Det samma gällde ett uttalande från en syster till den utpekade bordellmamman. I de båda breven nämns en lång rad kända politiker, nöjesprofiler och skådespelare som gäster hos bordellmamman.

Den utredande polisen Ove Sjöstrand berättande på presskonferensen om hur han suttit och lyssnat på Säpos telefonavlyssningar mellan bordellmamman och hennes kunder.

-Hon var mycket skicklig på att känna igen röster. Hon nämnde aldrig några namn. I stället användes kodord som stövelknekten, travarn och bobo, sade Sjöstrand.

Det dryga dussinet namn ut svensk elit som nämndes på presskonferensen bekräftas också som namn i polisutredningen, av Sjöstrand. På frågan om dessa personer var kunder hos de prostituerade svarar Sjöstrand:

-Ja, flickorna säger att de var det.

Vissa av namnen har flera olika flickor – oberoende av varandra – nämnt för Sjöstrand, säger han.

I maj 1976 greps en bordellmamma i Stockholm, misstänkt för grovt koppleri och det blev starten på den så kallade bordellhärvan. Polisen hade spanat mot bordellen en längre tid och upptäckt att flera av kunderna var kända politiker. I en stort uppslagen artikel i november 1977 hävdade Dagens Nyheter att justitieminister Lennart Geijer var en av kunderna.

Bakgrunden till uppgifterna var en promemoria där rikspolischefen Carl Persson ska ha berättat för statsminister Olof Palme om politikernas besök hos bordellmamman.

Olof Palme dementerade kraftfullt uppgifterna och anklagade DN för grovt förtal. Tidningen tvingades ta tillbaka uppgifterna och be Geijer om ursäkt.

Det visade sig senare att journalisten Peter Bratt i stort sett hade rätt i sin artikel, även om vissa detaljer inte stämde. Genom åren har det spekulerats i vilka politiker och andra kända personer som besökte bordellen.

Vid tiden för avslöjandet var inte köp av sexuella tjänster olagligt. Men att politiker umgicks med de prostituerade ansågs vara en säkerhetsrisk eftersom personal från utländska ambassader också uppgavs finnas bland bordellens kunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.