• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Fredrik Israelsson

Klimatförändringar en orsak till fiskdöd

Uppdaterad
Publicerad

Tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén säger nu att klimatförändringarna är en orsak till de utbrott av sjukdomar bland lax och öring som blivit vanligare på senare tid. – Vattnet är varmare och då trivs de svampsporer som attackerar fisken, menar Charlotte Axén.

Sjukdomar bland lax och havsöring som vandrar upp i Östersjöälvar för att leka har blivit allt vanligare på senare tid. Fiskarna blir successivt täckta av svampangrepp och simmar apatiskt runt i lugna partier innan de efterhand dör. Sjukdomsutbrotten inträffar nu i allt större omfattning och innan fisken leker.

– Om fisken inte klarar leken kan man fundera över hur stor effekt det här kommer att ha på bestånden, säger Charlotte Axén, tillförordnad statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Klimatförändringar en av fyra orsaker

I Ljungan precis som en rad andra älvar har sjukdomar med omfattande fiskdöd som följd inträffat under de senaste åren och Charlotte Axén förklarar nu sjukdomsutbrotten i fyra punkter:

• Allt fler fiskar vandrar upp för lek i älvarna vilket gynnar smittspridningen.

• Vattnet i älvarna innehåller svampsporer som attackerar fisken.

• Fiskens immunförsvar är nedsatt efter långa vandringar och omställning till leken.

• Vattnet i älvarna har blivit varmare i takt med klimatförändringarna, vilket gynnar svampsporerna.

I klippet förklarar Charlotte Axén orsakerna till fiskdöden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.