Tester på den relativt nyupptäckta skadeinsekten lärkbocken ska leda till utveckling av nya bekämpningsmedel för skogsindustrin. Foto: Mittuniversitetet

Koden till insekternas språk ska knäckas

Publicerad

Ny teknik som ska lära oss att förstå insekternas språk ska leda till utveckling av miljövänliga bekämpningsmedel mot skadeinsekter.

Mittuniversitetet testar just nu metoden på lärkbockar och har investerat två miljoner kronor i projektet.

Det handlar om ny avancerad utrustning som består av en gaskromatograf med massdetektor i kombination med en elektroantennodetektor.

Metoden är unik i landet och enligt pressmeddelandeet från Mittuniversitetet har andra lärosäten hört av sig och visat intresse för utrustningen.

− Vi använder lärkbockens antenner och mäter hur de reagerar när något kemiskt ämne i extrakten träffar antennen. Vi kan mäta nervimpulser elektriskt och får olika utslag beroende på vilket ämne som tillsätts, säger Joakim Bång som är forskare vid Fiber Science and Communication Centre (FSCN) på Mittuniversitetet i samma pressmeddelande.

Nyupptäckt

– Vår målsättning är att vi ska kunna utveckla miljövänliga och ekologiska metoder genom att använda artspecifika doftämnen. Det kan vara metoder för att övervaka en art eller att fånga så många skadeinsekter som möjligt när vi får större utbrott, fortsätter han.

Just skadeinsekten lärkbocken är en relativt nyupptäckt art som påträffades för första gången i Sydsverige 2009.

Behov av nya bekämpningsmetoder

Den har ännu inte konstaterats i Norrland men förväntas söka sig norrut successivt i takt med klimatförändringarna.

Däremot är barkborren en skadeinsekt som sedan länge är etablerad på våra breddgrader, Inom skogsindustrin finns ett starkt behov att vidareutveckla nya effektiva fångstmetoder för övervakning och bekämpning av granbarkborre och dubbelögade bastborrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.