Anna Karlsson, samordnare för narkotikarelaterade frågor vid Länsstyrelsen Västernorrland står framför ett diagram

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur provtagningen går till – och hör Anna Karlsson, samordnare vid länsstyrelsen Västernorrland, berätta om resultatet från avloppsmätningarna. Foto: Per-Erik Ström SVT

Kokainet ökar i Västernorrland – avloppsvattnet avslöjar

Publicerad

Hur mycket kokain, amfetamin och andra olagliga droger som används i Västernorrland kan uppskattas genom analyser av avloppsvatten.

– I några kommuner ser det ut som att kokainet ökar och även på vardagar, säger Anna Karlsson, samordnare för narkotikarelaterade frågor vid Länsstyrelsen Västernorrland.

Sedan oktober 2020 har alla länets sju kommuner tagit prover fyra gånger per kalenderår.

Under julhelgen görs det en större provtagning under 72 timmar och under våren görs en 24-timmarsmätning.

På sommaren görs också en 72-timmarsmätning under en valfri helg, som efterföljs av en 24-timmarsmätning under hösten.

– Syftet med analyserna av avloppsvatten är att följa utvecklingen av förekomsten av bland annat kokain, cannabis, MDMA/ecstasy, amfetamin och tramadol på befolkningsnivå, säger Anna Karlsson.

Den vanligaste drogen i avloppsvattnet är cannabis. Men även spår av amfetamin och kokain finns i varierande omfattning i samtliga kommuner, visar analysresultaten. Foto: Länsstyrelsen Västernorrland

Proverna tas vid kommunernas största reningsverk. Några har valt att lägga till ytterligare verk för att få en bättre täckningsgrad. I Sundsvall tas prover från fyra olika reningsverk som täcker 83 procent av befolkningen.

– Genom analyser av avloppsvatten har vi en bild av hur mycket narkotika som konsumeras i Västernorrland, säger Anna Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.