En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sidan visar en person med en lila tröja och skjorta som står framför en neutral bakgrund. Den högra sidan visar en hand som håller ett glas under en kran, medan klart vatten hälls i glaset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Westberg, kommunikationschef vid det kommunala miljö- och vattenbolaget Miva i Örnsköldsvik säger här i videon att rekommendationen till Gideåborna att koka sitt dricksvatten ligger kvar till åtminstone fredag. Foto: Miva/SVT arkiv

Koliforma bakterier i vattnet i Gideå – fortsatt kokningsrekommendation

Uppdaterad
Publicerad

Det var under en rutinkontroll som det kommunala miljö- och vattenbolaget Miva upptäckte bakterier i vattennätet i Gideå.

Då två godkända provsvar krävs, uppmanas drabbade hushåll att koka vattnet åtminstone fram till helgen.

De bakterier som hittades i vattenledningarna i Gideå innehöll koliforma bakterier, vilket tyder på att ytvatten tagit sig in i vattenledningarna. Under måndagen togs ett nytt vattenprov vars analyssvar väntas bli klart under onsdag kväll.

– På fredag skulle vi i allra bästa fall kunna häva kokningsrekommendationen, säger Lars Westberg som är kommunikationschef på Miva.

För att vattnet ska anses vara tjänligt som dricksvatten krävs två godkända resultat efter varandra.

Ett 100-tal hushåll berörda

– Om provet visar att vattnet inte är tjänligt måste vi alltså ta nya prover och göra nya analyser, och då dröjer det förstås ännu längre, säger Lars Westberg.

Totalt berörs ett 100-tal hushåll, en skola och ett äldreboende. Eftersom vattnet går att använda efter kokning har därför inga vattentankar ställts ut i området.

Fotnot: Under torsdagen kom beskedet att det vattenprov som togs i måndags är godkänt. Nytt prov är taget och provsvar väntas tidigast fredag 25 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.