två personer håller hand, två äldre kvinnor på andra bilden som pratar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man känner sig så efterlängtad när man kommer” Hör Birgitta berätta om att vara besöksvän, något som Röda korset i samarbete med Örnsköldsviks kommun erbjuder ofrivilligt ensamma i kommunen. Foto: Julija Sidner

Kölista för ensamma att få besöksvän i Örnsköldsvik: ”Storhelger allra värst”

Uppdaterad
Publicerad

Besöksvänner har sedan förra året dubblat antalet volontärer som vill bryta ofrivillig ensamhet. Efterfrågan är dessutom stor och för tillfället finns en väntelista för de som önskar en besöksvän.

– Ensamhet tycker jag verkar vara den största sjukdomen idag, säger Britta Schönfeldt, frivilligledare från Röda Korset.

2002 startade Röda Korset konceptet besöksvän. Förra året inleddes ett samarbete med Örnsköldsviks kommun – vilket dubblade antalet ideella besöksvänner till 25 personer.

Ofta kommer ett uppdrag från biståndshandläggare eller kommunens äldreomsorgschef, att det finns de som vill ha en besöksvän för att man känner sig ensam.

Birgitta Nordin har varit besöksvän i 11 år till samma person. Tillsammans brukar de gå på bland annat gå på konserter och teater tillsammans.

– Jag känner mig så behövd och känner mig så efterlängtad när jag kommer, berättar Birgitta.

Barn som bor långt bort

När en person blir tilldelad en besöksvän är Birgitta eller Britta med vid första besöket, även ofta en anhörig till personen.

– De anhöriga brukar vara tacksamma, det finns de som bor här och har sina barn i Malmö eller Göteborg som inte kan komma och besöka så ofta som de skulle vilja, säger Britta.

Hör Britta och Birgitta berätta hur ofrivilligt ensamma upplever storhelger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.