Kommunen om batterifabriken: ”Inga kommentarer”

Uppdaterad
Publicerad

Dragkampen mellan 20 kommuner handlar om tusentals jobb och en investering på 40 miljarder, men för att vara med i racet gäller det för kommunerna att ha mycket industrimark på lager.

Sundsvalls kommun uppges vara en av 20 kommuner som deltar i dragkampen om Northvolts planerade batterifabrik. En fördel för Sundsvall är att kommunen redan huserar några av landets mest elintensiva industrier. Men frågan är om det finns industrimark för ett sådant jätteprojekt.

Elintensiv industri

Inom några veckor kommer besked från Northvolt vilka kommuner som finns kvar i racet när projektarbetet går in i nästa stadie. Orter kommer att gallras bort efter hand.

– Vi har inte gått ut med vilka kommuner vi frågat men nu under våren kommer vi att ge närmare besked hur arbetet fortskrider. Antalet tänkbara platser kommer då att reduceras, säger Maria Stern som är kommunikatör i Northvolt.

Innovativt industricentra

I Sundsvall vill varken näringslivschefen Anita Öberg eller kommunalrådet Peder Björk (S) ge några kommentarer kring Northvolts eventuella planer i regionen.

-  Jag har inget att säga eftersom vi inte kommenterar eventuellt pågående etableringar, säger Björk.

Klart står dock att det är en tuff kravlista som Northvolt ställts samman inför sitt fabriksprojekt. Företaget ser inte sin batterifabrik som ett enstaka projekt utan vill utöver fabriken utveckla ett innovativt industrikluster med inriktning på batterier och energilagring.

Stora ytor industrimark

Redan under 2018 behövs 500 000 till 700 000 kvadratmeter (motsvarande 50-70 hektar) industrimark som på sikt skall kunna expandera till två miljoner kvadratmeter (200 hektar). I runda slängar behövs det mark motsvarande Birsta och drygt det.

Energiförsörjningen till fabriken blir central. Den ska byggas i fyra block med en kapacitet om vardera 8 GWh vilket fordrar kapacitet i nätet och säkerhet i elförsörjningen. Tillgång på fossilfri grön elkraft finns också på kravlistan.

Storskalighet pressar priser

Enligt Northvolt innebär storleken att man kan pressa kostnader på fordonsbatterierna. Batteriproduktionen kommer att ha en hög grad av automatisering och robotisering, ändå räknar företaget med upp till 3 000 anställda.

Batterierna behövs inte bara till nya elbilar, de ska också kunna användas storskaligt för att lagra vind- och solkraft. Northvolt tror att det långsiktigt kommer att behövas 100 till 150 anläggningar av den storlek som nu planeras i Sverige för att klara behovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.