”Entreprenören ansvarar för skador som entreprenören förorsakat i samband med utförandet av tjänsten”
Så står det i Kramfors kommuns avtal för maskin och transporttjänster. Det är VTG som har avtalet med kommunen.
– Vi hanterar skador som uppkommer på byggmöten med entreprenören, säger Åke Lindelöf som är avdelningschef för gata och park i Kramfors.
Skadad robotgräsklippare i Timrå
Bland felanmälningarna i Timrå i fjol sticker en ut. Det handlar om en robotgräsklippare som fått skador.
”Plogat ut på gräsmattan och dragit med sig tråden till robotgräsklipparen”, står det i anmälan till kommunen.
De vanligaste klagomålen gäller annars brevlådor som får sig en törn eller två.
– Jag skulle säga att väldigt stor del av alla brevlådor står för nära vägen, säger Magnus Karlsson på kultur- och teknikförvaltningen i Timrå kommun.
Flera hundra anmälningar
I Örnsköldsvik kom drygt 200 anmälningar om skador av snöröjning i fjol. Men endast en handfull uppfyllde kraven.
De flesta kommuner i Västernorrland resonerar som Kramfors, att det är entreprenörens ansvar att hantera och åtgärda klagomål.
Ovanligt med ekonomisk ersättning
I Sundsvall har anmälningarna om skador ökat kraftigt. Inte heller där betalar man ut ersättning utan reparerar de skador som uppstått.
– Det är väldigt ovanligt med ekonomisk ersättning, det sker bara vid enstaka tillfällen, svarar Linnea Lång på gatukontoret.
SÅ SVARAR KOMMUNERNA SVT
Vi mailade samma frågor till de sju kommunerna i Västernorrland. Här är svaren.
Örnsköldsvik: Fick cirka 200 anmälningar om plogskador i fjol. Det mesta rör gräsmattor och postlådor. En handfull fick ersättning. Kommunen menar att många plogskador sker utanför anmälarens tomtgräns. Är den enda kommun som svarar att de betalar ut ersättning.
Kramfors: Har ingen statistik över antal ärenden. Entreprenören ansvarar för skador. Anspråk hanterar kommunen på byggmöten med entreprenören.
Sollefteå: Saknar övergripande statistik över plogskador. Betalar inte ut pengar utan åtgärdar skador. Byter postlådor och fixar hack i gräskanter.
Sundsvall: Fick drygt 100 anmälningar i fjol. Entreprenörerna ansvarar för att laga eller ersätta skadorna. Kommunen bidrar vid behov och på sträckor där de själva ansvarar för snöröjningen.
Timrå: Ett tiotal skador rapporterade i fjol. Har ett nytt system för felanmälningar och saknar därför statistik från tidigare år. Entreprenörer sköter 70 procent av snöröjningen och ansvarar för skador på sina sträckor.
Härnösand: Ingen statistik tillgänglig. Snöröjning sker på entreprenad. Kommunen fixar en del skador och tar kostnaden. Men om entreprenören varit vårdslös är ansvaret deras.
Ånge: Få anmälningar om plogskador. Cirka en handfull per säsong. Ingen ekonomisk ersättning betalas ut. Men kommunen ersätter trasiga postlådor och växtlighet med nytt.
Källa: SVT:s enkät till kommunerna