Konflikten handlar enligt både stiftsledningen och de fackliga organisationerna bland annat om samarbetssvårigheter mellan biskop Eva Nordung Byström, som tillträdde 2014 och också är ordförande i stiftsstyrelsen, och stiftsstyrelsens övriga ledamöter.
I början av september gick de fackliga organisationerna Akademikerförbundet SSR, Kyrkans akademikerförbund och Vision till stiftsstyrelsen med en begäran om åtgärder enligt arbetsmiljölagen.
Problemen förvärrade
De fackliga skyddsombudet skriver bland annat att påtalandet av brister i arbetsmiljön inom stiftet varit återkommande. ”Arbetsmiljön har inte förbättrats utan har i flera delar förvärrats och vi anser att möjligheterna att lösa situationen har försvårats”, skriver de bland annat.
Enligt fackens skyddsombud har hela stiftsledningen haft en svår konflikt under flera år ”där alla ledningsfunktioner varit inblandade”.
Förtroendet förbrukat
Under helgen drogs konflikten till sin spets när ledamöterna i stiftsstyrelsens arbetsutskott i en svarsskrivelse till skyddsombuden i Härnösands stift förklarade att allt förtroende för biskop Eva Nordung Byström nu är förbrukat bland stiftsstyrelsens övriga ledamöter.
En jurist har kopplats in av stiftsstyrelsen för att biskopens anställning ska kunna avslutas.
Vänt sig till Arbetsmiljöverket
Under måndagen vände sig de fackliga organisationerna till Arbetsmiljöverket med en begäran om åtgärder eftersom man hyser en ”djup oro” för arbetsmiljön och situationen i stort. De skriver att misstroendeförklaringen mot biskopen på ett ”allvarligt sätt ökat riskerna för ohälsa för medarbetarna”.
Eva Nordung Byström är sjukskriven och vill i nuläget inte kommentera situationen.
Så tillsätts en biskop – och så kan en biskop avsättas
Biskopar tillsätts genom val som genomförs av stiftets styrelse. I Kyrkoordningen som är Svenska kyrkans regelverk ät det fastslaget hur biskopsvalet ska gå till.
Röstar i biskopsvalet gör:
– Ledamöterna i stiftsstyrelsen och domkapitlet
– Präster och diakoner med minst sex månaders anställning
– Särskilt utsedda elektorer – till antalet lika många som antalet präster och diakoner.
Valet sker i två steg – först ett nomineringsval och sedan det ”riktiga” biskopsvalet bland de kvalificerade kandidaterna.
Om ledamöterna i stiftsstyrelsen – som utsetts av de folkvalda ledamöterna i stiftsfullmäktige – vill kunna avsätta en biskop måste hen ha begått ett brott eller på annat sätt allvarligt brutit mot reglerna och kyrkans lära.
Värt att påpeka är att en biskop är anställd på samma villkor som övriga stiftsanställda och kan därför rent teoretiskt kan bli uppsagd eller avskedad av ovan nämnda skäl eller om lagar och regler enligt kollektivavtal och arbetsrätt i allmänhet inte följs.
Om stiftsstyrelsen vill avsätta en biskop egenmäktigt så att säga kan det ske genom överenskommelser om avgång – eller omplacering.
Källa: Svenska kyrkan