Två killar står och pratar vid Pressbyrån inne på Birsta city i Sundsvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från kameraövervakningen här. Foto: polisens förundersökning

Köpcentrumet Birsta city fick utrymmas efter larm om vapenhot – nu döms ung man

Uppdaterad
Publicerad

En oktoberkväll förra året var polisen tvungen att evakuera personal och kunder från köpcentrumet Birsta city i Sundsvall efter ett larm om vapenhot.

SVT Västernorrland har tagit del av kameraövervakningen från polisutredningen.

Hösten 2023 går en tonåring in på köpcentrumet Birsta city i Sundsvall. På axeln har han en gympapåse, som senare visar sig innehålla en pistolreplika, en soft airgun. Han visar vapnet för en jämnårig pojke och ska ha sagt ''gör som jag säger annars skjuter jag och knullar dig''.

Nu döms han för två fall av grovt olaga hot och vapenbrott. Förutom hotet på gallerian ska han även ha hotat två tonåringar vid en snabbmatsrestaurang i Sundsvall. Även då med en soft airgun.

Han ska ha sagt till den ena tonåringen att han skulle mörda hennes familj och sätta ett pris på hennes huvud om hon polisanmälde hoten – för det dömdes han för grovt övergrepp i rättssak.

Han döms till ungdomsövervakning i tio månader. Och ska betala totalt 100 000 kronor i skadestånd till de tre offren. Tingsrätten meddelar också att tonåringen inte får behålla luftpistolen.

Kollade på gängledare på Youtube

Efter händelsen på Birsta gjorde polisen en husrannsakan. Där hittades en soft airgun – och på datorn var en livesändning igång med en känd gängledare i det kriminella nätverket Foxtrot.

Föräldrarna uppger i polisförhör att sonen mest är hemma och att de inte behöver oroa sig för att han ska hamna i fel sällskap. När tonåringens pappa får frågor om livesändningen svarar han att det inte är något pojken visat intresse för tidigare.

Hör mer om händelsen och se bilder från kameraövervakningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.