Foto: Per-Erik Ström, SVT

Kramfors blivande kommunalråd: ”Vi ska fixa det här”

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon väljs nytt kommunalråd i Kramfors. Favoriten till posten är för första gången en kvinna. SVT Västernorrland träffade henne dagen före valet.

En lång rad män har genom historien lett Kramfors kommun. Nästan alla har varit socialdemokrater, och det förändras inte med valet imorgon, men för första gången sitter en kvinna i förarsätet. Ett stort ögonblick i Malin Svanholms liv.

– Det känns jätteroligt, superkul och utmanande och lite, lite...scary, säger Malin när vi träffar henne på partiexpeditionen i Kramfors. På väggen bakom hänger porträtt av stora socialdemokratiska ledarfigurer.

Tunga ekonomiska beslut

Kramfors ekonomi är minst sagt ansträngd, kraven på att minska utgifterna är stora, men Malin är optimist.

– Vi ska fixa det här och jag tänker mig att de stora nämnderna har ju mitt fulla stöd att jobba framåt. För det är ju där pengarna finns i skolan och i omsorgen, säger Svanholm.

Eget landmärke?

De styrande männen i Kramfors har fått landmärken uppkallade efter sig, här finns Gallerian Christoffer efter Christoffer Kramm, Christers kringla – en slingrande väg över järnvägen döpt efter kommunalrådet Christer Nilsson. Och så Kurridoren förstås, gångbron som döpts efter kommunalrådet Kurt Jansson. Frågan är vad Kramforsborna kommer att döpa efter Malin.

– Nä, jag är inte jätteintresserad av någon grej eller sak. Jag vill att man kommer ihåg vad jag gjort och att jag faktiskt har förbättrat för Kramfors, säger Malin Svanholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.