• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör om kraven på förändring som Djurskyddet hoppas regeringen ska lyssna på. Foto: SVT/ Björn Mattisson

Kräver märkning av katter – Djurskyddet Sverige sätter press på politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Obligatorisk märkning av katter, som för hundar och en bättre tillsyn från myndigheterna, det är vad den ideella föreningen Djurskyddet Sverige vill se för att lösa problemet med hemlösa katter.

Att märka en katt med chip är ett litet ingrepp som kostar några hundralappar men skulle göra stor skillnad menar föreningen. 

– Du hittar alltid en hundägare men ganska sällan en oseriös kattägare, säger Åsa Hagelstedt som är generalsekreterare för Djurskyddet.

Krav på regeringen

Föreningen har lämnat in över 40 000 namnunderskrifter till regeringen med krav på obligatorisk märkning och registrering av katter. De tycker att djurskyddsfrågorna blivit nedprioriterade i Sverige.

– För att vi ska få ansvarsfulla kattägare överallt så behöver myndigheterna visa vad som ska göras, säger hon.

Anar svängning hos Jordbruksverket

Hon säger att Jordbruksverket tidigare varit emot en obligatorisk märkning men att hon nu anar en svängning i verkets uppfattning.

– Jag hoppas och tolkar deras svar i intervjun med er att det är tydligt att det krävs en id-märkning, vilket vi har krävt hela tiden.

 – Men i slutändan är det varje kattägare som måste ta sitt ansvar för att vi ska bli av med problemet med hemlösa katter, säger Åsa Hagelstedt.

Hör kraven och vilka löften politikerna gav vid överlämingen av protesterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.